George Sutherland wordt nu toch ereburger van Poperinge

© MD
Redactie KW

Tijdens de gemeenteraad van maandag 31 augustus wordt beslist het ereburgerschap van de stad Poperinge toe te kennen aan George Sutherland (98). De man werd geboren in Poperinge op 21 december 1921 en groeide op nabij Lyssenthoek, waar zijn vader hospitaalsoldaat en later tuinier was. Hij trad in de voetsporen van zijn vader en hielp veel mensen op zoek naar hun familieleden.

Als kleine jongen wonende nabij de begraafplaats zag George Sutherland het verdriet van de vele families die naar het graf van hun verwanten op bezoek kwamen. Hoewel de Tweede Wereldoorlog George uit Poperinge deed vluchten, liet zijn geboortestad hem nooit los. Tijdens de oorlog kwam hij er terug met een konvooi op weg naar Amiens, wat toen al veel reacties losweekte. De liefde voor Poperinge zorgde ervoor dat hij na WO II zijn oude leven weer kon oppikken en net als zijn vader als tuinier aan de slag kon op Lyssenthoek. In die hoedanigheid ontving en hielp hij veel mensen.

“George staat vandaag symbool voor de vele Britten die na de Eerste Wereldoorlog in de streek bleven wonen. Hij staat op het einde van de herdenkingsperiode aan de Grote Oorlog ook symbool voor de tuiniers van de CWGC (Commonwealth War Graves Commission), die altijd uitstekend werk leverden in onze regio, en tevens voor de heropbouw of het hernemen van het gewone leven na die twee wereldoorlogen”, zegt burgemeester Christof Dejaegher (CD&V).

Internationale uitstraling

“De liefde voor Poperinge is evenwel dé rode draad in het leven en werk van George Sutherland. Met het ‘George walks for Talbot House‘-initiatief, gaf hij aan onze stad recent ook nationaal en internationaal uitstraling en droeg hij een belangrijk steentje bij aan de toekomst van het meest bekende huis in Poperinge. Hij vervoegt met zijn aanstelling tot ereburger van deze stad het rijtje van mensen die zich omwille van de Eerste Wereldoorlog verdienstelijk maakten in en voor Poperinge.

De liefde voor Poperinge is dé rode draad in het leven en werk van George Sutherland

“Tubby Clayton zou de actie ‘George walks for Talbot House’ zeker weten te appreciëren hebben. Zijn verdiensten voor Poperinge en zijn onbaatzuchtige inzet voor zijn medeburgers zijn dan twee andere redenen om aan George Sutherland het ereburgerschap van Poperinge toe te kennen”, aldus nog de burgemeester.

Het voorstel werd enkele maanden geleden al ingediend door Johan Lefever (Open VLD). Maar toen werd het uitgesteld, omdat het schepencollege eerst een reglement wilde opstellen voor het toekennen van die eretitel. En dat reglement is er nu.

Citoyens d’honneur

Het ereburgerschap is een onderscheiding die verleend kan worden vanwege bijzondere verdiensten. Gravin Van der Steen de Jehay, barones Paul Terlinden en toenmalig Town Mayor Mr Van Cutsem werden in oktober 1918 door hun heldhaftig gedrag gedurende de Eerste Wereldoorlog de eerste ‘citoyens d’honneur’ van de stad.

Later volgende nog Philip ‘Tubby’ Clayton (1965), de Poolse bevrijdingsgeneraal Stanislaw Maczek (1969), ruimtevaarder Dirk Frimout (1986) en computertechneut Pol Hauspie (1999). In Proven kreeg André Viaene in 1966 de titel van ereburger. (AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier