Geert Devriese duikt in de archieven van de jeugdbewegingen

Redactie KW

Als straks het jaarboek van de heemkundige kring van de persen rolt en het boek te koop wordt aangeboden, kan je kennis maken met een nieuwe auteur: Geert Devriese.

Geert Devriese debuteert bij de heemkundige kring als medewerker. Hij duikt in de geschiedenis van de Ardooise en Koolskampse jeugdbewegingen. Met zijn vlotte pen en na heel wat opzoekingswerk is Geert aan het schrijven gegaan. Zelf stond hij jarenlang in het jeugdverenigingsleven. Hij was onder meer leider van de Chirojongens in de gemeente.

Focus op Chiro Tijl

Toen de Chiro in Ardooie en Koolskamp destijds het zilveren jubileum vierde, dook Geert al eens in de archieven. Hij pende wat sprokkels bijeen uit de prille geschiedenis van de jeugdbeweging. “Omdat de heemkundige kring mij interesseert, werd ik lid”, begint Geert. “Ik voelde me geroepen om bij te dragen tot hun jaarboek dat straks wordt voorgesteld. Het onderwerp dat ik daarin behandel ligt voor de hand: ik duik in de geschiedenis van de jeugdbewegingen in de gemeente.”

In zijn eerste bijdrage in het jaarboek gaat Geert terug naar het ontstaan van het eerste jeugdwerk rond het patronaal op het einde van de negentiende eeuw. Dan komt er een overzicht van alle jeugdbewegingen die hier bestaan hebben. De jeugdbeweging die deze keer uitgebreid aan bod komt is Chiro Tijl. Geert heeft nog inspiratie voor het jaarboek van 2021, en misschien voor een volgende editie. Uiteraard kon Geert niet zonder de medewerking en informatie van veel oud-gedienden in de diverse jeugdbewegingen, al werd Geert door de coronacrisis wel geremd in zijn huisbezoeken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier