Frank Gelaude en Marniek Braet vernieuwen naslagwerk over de bevrijding van Ruiselede

Marnik Braet (links) en Frank Gelaude bij de vredeskapel, een blijvende herinnering aan de bevrijding van Ruiselede. © RV
Redactie KW

Naar aanleiding van de herdenking ’75 jaar Bevrijding’ herwerkten Marnik Braet en Frank Gelaude hun boek over de 1ste Poolse Pantserdivisie van generaal Maczek grondig. Deze Poolse Pantserdivisie bevrijdde in de herfst van 1944 heel wat steden en gemeenten in West- en Oost-Vlaanderen.

Marnik Braet en Frank Gelaude zijn geboeid door geschiedenis en beide zijn dan ook lid van de Heemkring Oud Ruysselede. De twee inwoners van Ruiselede schreven het boek ‘De 1ste Poolse Pantserdivisie van generaal Maczek. Van Abele tot Zondereigen’ naar aanleiding van de 70ste verjaardag van de bevrijding van Vlaanderen door de Poolse Pantserdivisies. Nu geven ze het boek opnieuw in gewijzigde vorm uit, met heel wat aanpassingen.

Marnik Braet uit de Kruisbergstraat is gehuwd met Sophie Vercruysse en vader van Jona en Jasper. Momenteel is hij actief als zorgleerkracht en zorgcoördinator. Hij was een aantal jaar redacteur van het tijdschrift Oud Ruysselede van de heemkring en lid van de redactieraad van de Roede van Tielt. Heemkunde is zijn grote passie. Daarnaast is hij liefhebber van voetbal en badminton.

Nieuw exemplaar

Frank Gelaude uit de Poekevoetweg was 35 jaar operator bij Quadrant in Tielt. Sinds 2009 is hij met pensioen. Hij is gehuwd met Marianne Carlier en de vader van Annelies. Mona en Marilou zijn z’n kleinkinderen. Net als Marnik is hij gepassioneerd door heemkunde. Verder is hij lid van WTC Kruiskerke en bestuurslid van Okra. Geregeld gaat hij ook vissen.

Beide auteurs zijn de drijvende krachten bij Oud Ruysselede. Marnik sinds 1991, Frank al sinds 1986. In 2004 publiceerden ze een volledig boekje over de bevrijding van Ruiselede.

We zijn nauw betrokken bij de herdenkingen aan de vredeskapel in de Aalterstraat

“Sedert 2004 zijn we nauw betrokken bij de herdenkingen aan de vredeskapel in de Aalterstraat. We willen de bevrijding van Ruiselede op 8 september 1944 door de Poolse Pantserdivisies levendig houden. Jaren later nodigden we Poolse veteranen uit. Ook generaal Maczek zelf bracht in 1954 een officieel bezoek aan deze kapel, die gebouwd werd in 1945”, aldus Frank en Marnik, die het bevrijdingstraject van de Poolse soldaten volgden. “In 2013 beslisten we om een boek samen te stellen met alle namen van gesneuvelden, die in 1944 meehielpen bij de bevrijding. We konden niet wachten tot 2019, 75 jaar na de bevrijding om het boek uit te geven. Het verscheen al in 2014 ter gelegenheid van 70 jaar bevrijding van Roeselare, Tielt, Aalter, Ruiselede en andere gemeenten. Het boek was vrij vlug uitverkocht en de belangstelling voor een nieuw exemplaar bleef aanhouden. Nu geven we het opnieuw in gewijzigde vorm uit, met heel wat aanpassingen.”

16.000 Poolse soldaten

Het boek beschrijft de passage van de Poolse Pantserdivisie vanaf Abele tot de Kempen en Breda, die zowat anderhalve maand duurde. Vlaanderen en dus ook Ruiselede was ‘bezet’ gebied. De Duitsers waren hier de baas. De operatie op 8 september 1944 even in cijfers: zeven Ruiseleedse burgers sneuvelden, 35 Duitse soldaten kwamen om en ook vijf Poolse soldaten. Dit was als het ware het officieuze einde van de de oorlog voor Ruiselede. “De Poolse Pantserdivisie omvatte bij de start van de operatie 16.000 Poolse soldaten, 4.000 mechanische voertuigen en 380 tanks”, vertellen Marnik en Frank. Ze schreven een naslagwerk, geen non-fictie en spaarden tijd noch moeite om alle gegevens te checken op de juistheid.

Volledige lijst

“In deze versie, die onlangs werd voorgesteld in Aalter, zijn wat teksten aangepast en is een volledige lijst opgenomen van de 257 Poolse soldaten die in Lommel begraven zijn. Ook verwijzingen naar andere laatste rustplaatsen als Adegem en Aalter-Brug. Ook nieuw in deze editie is de publicatie van 120 namen van Poolse veteranen die in Vlaanderen bleven, zoals in Gent, Beveren en Sint-Niklaas. Ze vonden hier de grote liefde en werkten hier aan een nieuwe toekomst, want in Polen waren ze niet meer welkom”, aldus nog de auteurs.

Dit boek telt 192 pagina’s en is een kleuruitgave met meer dan 100 foto’s. Het is te koop bij de auteurs en bij Heemkring Ruiselede. De realisatie was mogelijk dankzij de inbreng van heel wat gemeentes, die in het naslagwerk aan bod kwamen.

(Roland Van De Steene)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier