Fakkeltocht met een ingetogen vertelconcert in de Sint-Audomaruskerk in Vinkem

© JT
Redactie KW

Een 150-tal deelnemers stapten zaterdagavond 11 november mee in een fakkeltocht door de stille straten van Vinkem en Beauvoorde.

Streekbewoners maar ook deelnemers van buiten de provincie namen aan de tocht deel. Gids Miguel Bouttry hield op een vijftal plaatsen in de gemeente halt en vertelde oorlogsverhalen die aan deze gemeente gelinkt waren. Zo was er in de gemeente een groot militair veldhospitaal, waar Joe English is overleden. Een straat even buiten het dorp draagt nu zijn naam. Op de tocht dook ook een oorlogsbunker uit de duisternis op die gediend heeft als schuilplaats voor militairen. Er was immers een tijdelijk oorlogsministerie ondergebracht in het kasteel van Beauvoorde. Omdat Veurne zwaar te lijden had onder beschietingen en bombardementen bood Beauvoorde een veiliger onderkomen voor deze militairen.

De deelnemers hoorden ook dat er in het dorp een ‘moederhuis’ of materniteit werd opgericht. Vele meisjes raakten immers zwanger door soldaten die in dit gebied achter de vijandelijke linies vertier kwamen zoeken. En daar hoorden drank en vrouwen bij. Zo konden ze even de ‘miserie’ en ellende van de loopgrachten vergeten. Voor de meisjes die er hun beroep van maakten, werd door de legerleiding een speciaal boekje ontworpen, dat moest afgestempeld worden bij bezoek aan een meisje van plezier.

Na de fakkeltocht was er het achtste en tevens laatste optreden van ‘Bericht aan de Bevolking’ in de kerk van Vinkem. Het ‘Kotjesvolk-ensemble’ bracht er onder meer vertellingen uit de brieven van meester Tamboryn. Precies 100 jaar geleden ontplofte in Vinkem een munitieopslagplaats die het leven koste aan 31 militairen, waarvan er 27 begraven werden in Steenkerke. Deze vertellingen werden afgewisseld met aangepaste muziek die bij de luisteraars in de overvolle kerk veel bijval genoten.

(JT/foto JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier