Expo over Simon Stevin – de Brugse Leonardo da Vinci – geopend in het Brugse stadsarchief

Stefan Vankerkhoven

Op dinsdag 25 augustus is in het Brugse stadsarchief de expo ‘Simon Stevin van Brugghe, hij veranderde de wereld’ officieel geopend. Daarmee herdenken de Stad Brugge en UGent samen de 400ste verjaardag van het overlijden van deze beroemde Bruggeling.

De in Brugge geboren wetenschapper Simon Stevin (1548-1620) verhuisde omstreeks 1577 naar het huidige Nederland en schopte het er tot raadsman van Prins Maurits. Met een frisse kijk verrijkte hij steeds nieuwe terreinen, zoals waterbouwkunde, navigatie, boekhouding, fysica, krijgswetenschap, architectuur, stedenbouw, politieke wetenschappen en wiskunde. Ideeën die hij altijd in het Nederlands formuleerde, als antwoord op concrete vraagstukken van legeraanvoerders, ingenieurs en bestuurders.

Volgens de Brugse cultuurschepen Nico Blontrock brengt deze tentoonstelling voor het eerst alle werken en manuscripten van Simon Stevin samen: “Daaronder zijn er tien werken uit de erfgoedcollectie van de Openbare Bibliotheek Brugge. Op basis van twee films kom je meer te weten over zijn levensloop en over hoe zijn inzichten en ontdekkingen vandaag nog steeds aanwezig zijn in het leven van alledag. De expo licht ook de realisatie van zijn standbeeld op het naar hem vernoemde Simon Stevinplein toe. In de hoofdbibliotheek wordt tijdens de duur van de tentoonstelling literatuur over Stevin in de kijker gezet.”

Brugse Leonardo da Vinci

Burgemeester Dirk De fauw aanziet Simon Stevin als één van de belangrijkste en meest veelzijdige wetenschappers die de Lage Landen ooit gekend hebben: “Noem hem gerust de Leonardo da Vinci van onze gebieden. Maar Simon Stevin was ook Bruggeling, iets wat hij zijn hele leven nooit vergeten is. In bijna al zijn boeken prijkt op het titelblad Stevin van Brugge, Bruggelinck. Vandaag komt hij met deze tentoonstelling weer een stukje thuis in zijn geliefde Brugge.”

Toerismeschepen Philip Pierins kwam op het idee voor de tentoonstelling, waarvoor emeritus professor Guido Vanden Berghe van de Universiteit Gent de gastcurator is. Samen met Ludo Vandamme van de Openbare Bibliotheek Brugge en Dieter Viaene van het Stadsarchief Brugge werkte hij de tentoonstelling inhoudelijk uit. Guido Callens van GrafiekGroep BV zorgde voor de scenografie en grafische vormgeving. De films in de tentoonstelling werden gemonteerd door Kris Janssens van Mad Monkey Studio’s Oostkamp. Het bijhorend boek, uitgegeven door Sterck & Devreese vat leven en werk van Simon Stevin op heldere wijze samen, maar schetst ook een beeld van Brugge in de tweede helft van de zestiende eeuw.

Met Stevin op stap

In het verlengde van de tentoonstelling werkte het educatief team van de Openbare Bibliotheek Brugge een opdrachtenparcours door de stad uit voor gezinnen en scholen. De stadwandeling neemt je mee naar o.a. het Simon Stevinplein, het Kraanplein, de Predikherenrei en de Boomgaardstraat en laat je kennis maken met tal van uitvindingen en realisaties van Stevin. Wist je bijvoorbeeld dat Simon Stevin het woord ‘wiskunde’ uitvond en dat we dankzij Stevin nu rekenen met decimalen?

Expo over Simon Stevin - de Brugse Leonardo da Vinci - geopend in het Brugse stadsarchief

Het gratis stadsplan met de wandeling en de opdrachten wordt vanaf september verdeeld in het Stadsarchief en in de verschillende vestigingen van de Openbare Bibliotheek Brugge.

Praktisch

Een bezoek aan de tentoonstelling is gratis. Om aan de COVID-richtlijnen te voldoen, is het aantal bezoekers dat gelijktijdig de tentoonstelling kan bezoeken beperkt. Je bezoek is enkel gegarandeerd als je op voorhand reserveert. Dit kan via de website van Musea Brugge (https://www.museabrugge.be/) vanaf 3 weken voor je geplande bezoek.

De tentoonstelling is een organisatie van Stadsarchief Brugge, Openbare Bibliotheek Brugge, Musea Brugge, Toerisme Brugge en Universiteit Gent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier