Expo Flyboys in Poperinge wordt verlengd

De expo van de Flyboys in Poperinge wordt verlengd. © foto MD
Redactie KW

De thematentoonstelling over de piloten begraven op Lijssenthoek Military Cemetery wordt verlengd tot 31 augustus.

Op Lijssenthoek liggen 94 vliegeniers begraven, het grootste aantal op een begraafplaats in België. Ze waren piloot of waarnemer bij de Britse luchtmacht. Hun basis was een van de vier vliegvelden rond Poperinge. Flyboys, helden in de lucht maar vaak ook het slachtoffer van brute, technische pech. De thematentoonstelling belicht een aantal markante pilotenverhalen. De vliegvelden rond Poperinge zijn in kaart gebracht en de tentoonstelling presenteert ook de namenlijst van de slachtoffers. De namen zijn gegroepeerd volgens vliegveld en eskadron. De eindhalte is Lijssenthoek maar het vertrekpunt van hun noodlottige dag is het vliegveld.

“Van de 94 vliegeniers zijn er in totaal 48 portretten teruggevonden. Dat is heel wat”, zegt Annemie Morisse van de Cel Wereldoorlogen van de Stad Poperinge. “Het heeft te maken met de ‘status’ van de piloot (rang van officier of kapitein) en ook wel met het feit dat er een geromantiseerd aura rond hen hing. De media pikt dit op (dus meer berichtgeving over slachtoffers-vliegeniers, meer publicaties met foto). Keerzijde van de roem: de gemiddelde ‘levensduur’ van een piloot bedroeg toen slechts 3,5 maanden.”

Poperingse vliegvelden

Van de 94 vliegeniers vertrokken er 69 van op het vliegveld van Abele. De overige slachtoffers vlogen van op een ander vliegveld van Poperinge of van op een vliegveld in Noord-Frankrijk. De Poperingse vliegvelden zijn in de expo visueel weergegeven met foto’s en kaartmateriaal.

In tegenstelling tot andere eenheden is er bij Royal Flying Corps een (ongeschreven) code om vliegeniers die omkomen in de strijd (dood bij crash) zoveel mogelijk terug te halen en veilig te begraven achter het front. Dit is de reden waarom er op Lijssenthoek zoveel piloten begraven liggen.

De tentoonstelling loopt in het bezoekerscentrum van de begraafplaats Lijstenhoek, Boescheepseweg 35A in Poperinge. Gratis tijdens de openingsuren van het bezoekerscentrum (9.00 – 17.30 uur). Meer info: www.lijssenthoek.be

(AHP/ foto MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier