Engelse familie woont herdenking militair in Marke bij

Anja Goderis en Freddy Vandevoorde (links) van geschiedkundige vereniging Markebeke en burgemeester Van Quickenborne (rechts) met enkele familieleden van de overleden militair. © (Foto EDB)
Redactie KW

Op het kerkhof in Marke ligt welgeteld één Engelse soldaat, nl. Private James H. Birtwell. Deze werd honderd jaar na zijn overlijden herdacht in het bijzijn van familie die in Engeland gevonden werd.

De geschiedkundige werkgroep Markebeke organiseerde een herdenking voor James H. Birtwell die honderd jaar geleden op zijn 22ste overleed in een bijgebouw van kasteel De Béthune door ontploffing van tussen kolen vermengde munitie. Birtwell had nochtans verschillende gevechten overleefd als koerier tussen het Britse en het Franse leger en in de gevechten rond de Leie.

Door toeval kon familie van de overleden soldaat gevonden worden.

De geschiedkundige vereniging Markebeke vond dat de 100ste verjaaardag van James’ overlijden niet zomaar kon voorbijgaan. Familielid Janet Clegg van Clitheroe (tegen Schotland) woonde de herdenking bij. Er werden verschillende bloemenkransen neergelegd. De herdenking werd opgeluisterd door de Koninklijke Harmonie Sint-Jan van Marke.

(EDB – Foto EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier