Eerste tijdelijke tentoonstelling Yper Museum toont acht eeuwen geschiedenis

Redactie KW

Een jaar na de opening zet het Yper Museum zijn eerste tijdelijke tentoonstelling op poten. Met ‘Graven in de Stad’ toont het museum acht eeuwen Ieperse geschiedenis.

Vorig jaar vond op de site De Meersen in Ieper een groot archeologisch onderzoek plaats. Op de plek – die tussen de Sint-Jansstraat, Lange Meerstraat en de De Steustraat ligt – werd onder meer een deel van de oorspronkelijke Sint-Niklaaskerk blootgelegd. Op een daarbij hoorden kerkhof – dat werd gebruikt van de twaalfde tot de zestiende eeuw – werden zomaar eventjes meer dan 1.200 skeletten gevonden.

In het Yper Museum zijn nu in de tentoonstelling ‘Graven in de Stad’ enkele mooie vondsten van de opgravingen te zien. “En dat is niet zo vanzelfsprekend”, zegt Sandrin Coorevits van het Yper Museum. “De opgravingen zijn immers nog maar van vorig jaar achter de rug. Het duurt normaal veel langer voor Onroerend Erfgoed archeologische vondsten kan vrijgeven omwille van het onderzoek. Maar hier hebben ze een grote inspanning gedaan om stukken in bruikleen te kunnen geven.”

Tijdelijke expo

De tijdelijke expo is onderverdeeld in thema’s: Kerk, Bewoning, Abdij en Sint-Niklaas. “De bezoeker wordt rondgeleid door acht eeuwen Ieperse geschiedenis“, aldus Sandrin. “Vandaag ligt de Sint-Niklaasparochie midden in de stad, maar in de twaalfde eeuw is het de eerste plek op de westeroever waar mensen zich vestigen.”

In het eerste deel van ‘Graven in de Stad’ is een van de skeletten te zien. “Op de menselijke resten moet er nog heel wat onderzoek gebeuren”, zegt archeoloog Jan Decorte. “Met de resultaten daarvan zouden we veel kunnen afleiden, bijvoorbeeld wat die mensen in die tijd aten. Waren ze rijk, waren ze arm? Het is de bedoeling om een 3D-model van een Ieperling die toen leefde te maken, met hulp van een van de skeletten.”

In de tentoonstelling zijn niet enkel menselijke resten te zien, er ligt ook een schedel van een kat. “In de Kattenstad moesten we dat toch kunnen tonen”, aldus Sandrin. Daarnaast krijgt de bezoeker potten en pannen, wand- en vloertegels tot loodtinnen insignes te zien. “Met de verschillende vondsten kunnen we ons een beeld vormen van wie in de wijk woonde”, klinkt het bij de organisatoren.

In het laatste deel van de tentoonstelling wordt uitleg gegeven over het werk van archeologen. “Hoe gaan zij te werk en wat gebeurt er zoal naast zo’n opgraving”, zegt Sandrin Coorevits. “Voordat de bezoeker de zaal verlaat, mag hij nog een kaartje invullen. Daarop mag de bezoeker schrijven wat er van hem of van haar binnen 500 jaar zou mogen gevonden worden.”

Speuren met Francine

Voor scholen werd de educatieve bundel ‘Speuren met Francine’ samengesteld. “Lagere scholen die na de proevenweek of begin volgend schooljaar uitkijken aan een ontspannende uitstap, zijn bij ons aan het goede adres”, klinkt het. “Francine, onze ‘archeo-kat’ duikt samen met de leerlingen het wonderlijke verleden van de Sint-Niklaasparochie in.”

Leerkrachten kunnen de educatieve bundel ‘Speuren met Francine’ gratis downloaden via www.ypermuseum.be/graven-in-de-stad.

Zoek de lepel van bisschop Robbles

Aan de tentoonstelling is een wedstrijd verbonden: ‘Zoek de lepel van bisschop Robbles’. “In een promofilmpje laten we de geestelijke ‘Bernard’ van de abdij uit de Sint-Niklaasparochie een oproep doen”, zegt Sandrin Coorevits. “Het is de bedoeling om te helpen zoeken naar de verdwenen lepel. Met het wedstrijdformulier – dat je kan downloaden of aan de balie van het museum kan vragen – ga je in de tentoonstelling op zoek naar coördinaten. Pas op de laatste dag van de expo, 6 oktober, krijg je de ultieme tip via sociale media. Enkel met die info vind je de lepel. Ga dus niet zomaar overal in de stad putten gaan graven (lacht).”

De vinder van de lepel krijgt 15 tickets voor het nieuwe Bellewaerde Aquapark. De tentoonstelling loopt in de Goliathzaal van het Yper Museum en dat van 15 juni tot en met 6 oktober. De inkom is gratis.

(CM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier