Documentaire in de maak over verdwenen cafés en brouwerijen in Veurne

Ten huize van Guido Debeerst, de laatste levende brouwer van Veurne. Vlnr: Guido Debeerst, Michael Lemenu en José Clauw (regie), heemkundige Jef Ameeuw en José Tyteca (camera en montage) in de woonkamer van de oud-brouwer. © JTY
Redactie KW

In het kader van ‘Historisch Veurne’ dat doorgaat op 20 april wordt momenteel gewerkt aan een docu-film die verdwenen cafés en brouwerijen in Veurne en randgemeenten als thema heeft.

De film bestaat uit oud fotomateriaal en interviews met een Veurnse brouwer en bierhandelaars. Ook komen een achttal caféuitbaters aan het woord die heel wat te vertellen hebben over het volkscafé van vroeger.

Heemkundige Jef Ameeuw neemt ons mee door enkele straten van Veurne en staat stil voor gebouwen waar er vroeger een brouwerij of een mouterij was of een huis waar vroeger een brouwer woonde.

Jeannette Roelants, auteur van het boek ‘De verworpenen van Veurne’ over het leven in het beruchte ‘Ambachtstraatje’, vertelt over de tijd dat de enige ontspanning een cafébezoek was en dat dronkemannen weleens op de vuist gingen.

De laatst levende brouwer van Veurne, Guido Debeerst, schetst op zijn eigen manier het brouwersleven van weleer.

De film met anekdotes, locaties, en andere bijzonderheden van de vele cafeetjes zal doorlopend vertoond worden in de week van 12 tot 22 april tijdens een tijdelijke tentoonstelling in de benedenzaal van het Spaans Paviljoen.

(JTY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier