Dirk Deraeve getuigt over het verzet in 1944

Redactie KW

Aan de bevrijding in Langemark-Poelkapelle kleeft het verhaal van de dynamiettering van een Duitse trein. Georgette Parrein (94) getuigde samen met wijlen Maurice Quaghebeur over de gebeurtenis.

Dirk Deraeve, zoon van Georgette, deed het relaas van zaterdagavond 2 september 1944 om 23u30. “Mijn moeder was toen 20 jaar. Het verzet had opgevangen dat er een Duitse munitietrein zou passeren vanuit Ieper. De Duitsers moesten zich terugtrekken in Frankrijk en probeerden munitie en wapens uit de handen van de geallieerden te houden. Om het verzet te misleiden werd de munitietrein omgeleid en passeerde daarentegen een rodekruis-trein met gekwetste soldaten. De trein, 45 wagons lang, was vol geladen met bedden en medisch materiaal. De bedoeling was om de locomotief te laten ontploffen zodat alle wagons achter de trekker zouden blokkeren. Halverwege de trein waren 2 keukenwagons geladen met eten, kolen, wijn, zelfs champagne en heel zware fornuizen. De springstof ontplofte , 15 meter rail sloeg kapot waardoor de zware wagons ontspoorden en 25 wagons vastzaten. Dat gebeurde tussen Langemark en Poelkapelle ter hoogte van de beek en langs de andere kant situeerde zich een lager gelegen weiland. De rijtuigen waren daardoor moeilijk bereikbaar.”

Geslapen op Duitse bedden

“Er heerste in het pikdonker een grote paniek. De hele nacht hebben ze gezwoegd om alle gekwetsten naar de voorste wagons over te brengen. De omgeving hoorde veel lawaai en gevloek. De Duitsers konden wegens plaatsgebrek slechts het bijzonderste meenemen. De trein kwam ‘s morgens om 6u terug op gang, bewaakt door zwaar Duits geschut.”

“De daad van sabotage liep als lopend vuurtje door het dorp en er was nergens politie of Duitsers te bespeuren. Sommigen gingen op de zomerse dag een kijkje nemen en namen iets mee. Tegen de avond waren de volgepropte wagons volledig leeggehaald. Er zijn mensen die jaren geslapen hebben op bedden uit de trein. Gelukkig vond de sabotage net voor de bevrijding plaats, want anders waren zware vergeldingsmaatregelen genomen. Er werd een lijst van 75 namen bekend gemaakt voor aanhouding. Maar door de wanorde en de terugtrekking van de vijand werden veel gezinnen gespaard gebleven van zware ellende.”

(pco)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier