Corona verhindert jaarlijkse herdenking van gestorven soldaten niet

© gf
Redactie KW

De eerste zondag van september organiseert het Frans-Belgisch coördinatiecomité met steun van de gemeente Zulte jaarlijks een herdenkingsplechtigheid voor de gesneuvelde soldaten en slachtoffers van beide wereldoorlogen.

In het bijzonder voor de ongeveer 800 gesneuvelde Franse en één Britse soldaat die het leven lieten tijdens de Eerste Wereldoorlog en begraven liggen op het Frans kerkhof in Zulte-Machelen.

Door het coronavirus vond de plechtigheid dit jaar plaats in beperkte kring. “We vonden het belangrijk om ook dit jaar de plechtigheid te laten plaatsvinden, zeker gezien we vorig jaar nog de honderdste verjaardag van de traditie vierden”, aldus burgemeester Simon Lagrange. “Andere jaren trekt de herdenking veel volk en, dankzij de samenwerking met de scholen, ook veel kinderen. Andere herdenkingsplechtigheden in november zullen ook in beperkte kring doorgaan.”

De burgemeester en vertegenwoordigers van de Franse en Britse overheid legden bloemenkransen neer bij het Belgisch monument en op het Frans kerkhof. Ze lieten de respectievelijke volksliederen klinken en hielden een minuut stilte.

(JF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier