Burgemeesters Wingene en Oostkamp stellen fietsroute 14-18 voor

© GS
Redactie KW

Bijna exact 100 na de bevrijding van Ruddervoorde , Zwevezele en Wingene en de zware strijd langs de Ringbeek werd de permanente fietsroute WOI ofwel 14-18 voorgesteld door de burgemeesters van Wingene en Oostkamp.

Een eeuw geleden kwam een einde aan de vier jaar durende stellingenoorlog aan de IJzer. Belgische en Fransen legereenheden konden op 17 oktober 1918 Zwevezele bevrijden en twee dagen later, na bijzonder zware gevechten aan de Ringbeek, ook Wingene. Deze gevechten kostten in Wingene en Zwevezele minstens 125 soldaten en burgers het leven. De dagen nadien werden ook Ruddervoorde, Herstberge en Oostkamp bevrijd. Ook hier vielen meer dan 50 doden onder de soldaten en burgers.

Gezien de gevechten niet stopten aan de grens met Wingene, maar doorliepen langs de ganse benedenloop van de Ringbeek in Hertsberge, Waardamme en Oostkamp, werden door de heemkringen van Oostkamp, Ruddervoorde, Hertsberge en Wingene, met de gemeentebesturen van Oostkamp en Wingene besloten om de gevechten in en de bevrijding van beide gemeenten samen te herdenken met een permanente fietsroute en een gezamenlijk activiteitenprogramma.

WOI-herdenkingsroute

De fietsroute maakt gebruik van de gekende fietsknooppunten en brengt je langs herdenkingspunten en plaatsen waar de gevechten van 17 en 18 oktober 1918 gewoed hebben. Op deze route, uitgestippeld over alle deelgemeenten van Oostkamp en Wingene, werden op belangrijke punten acht WOI-herdenkingsborden geplaatst. De fietsroute is opgesplitst in twee lussen, de lus Wingene-Zwevezele van 23 km en de lus Oostkamp-Ruddervoorde van 28 mm. Deze route wordt ook digitaal ondersteund met een interactieve website waarop meer informatie over de route, de oorlogsgevechten en de WOI-monumenten te vinden is.

Ter gelegenheid van de bevrijding van Oostkamp en Wingene hebben de beide gemeentebesturen de krachten gebundeld om een uitgebreid herdenkingsprogramma samen te stellen in samenwerking met de verschillende Heemkunde kringen. De gemeenten Wingene en Oostkamp herdenken de slag aan de Ringbeek en de bevrijding met militair eerbetoon exact honderd jaar later aan het Militair Ereperk te Wingene op vrijdag 19 oktober om 14 uur. Het wordt een gepast eerbetoon aan de gesneuvelde militairen en burgers in samenwerking met de lokale basisschool, koor Cantando en het Sint-Amanduskerkkoor in aanwezigheid van heel wat genodigden. De plechtigheid is vrij toegankelijk voor alle geïnteresseerden.

Tentoonstelling in Hertsberge

Na de succesvolle tentoonstelling ‘Hill 17’ vorig jaar organiseert de Heemkring van Hertsberge dit jaar van 20 tot en met 28 oktober een unieke tentoonstelling over de bezetting tijdens de oorlog en de bevrijdingsgevechten in oktober 1918. Dit gaat door in de mooie St.-Janskerk. Deze tentoonstelling, met medewerking van de verschillende heemkringen, zoomt in de eerste plaats in op de lokale situatie. Het gaat ook over de bevrijdingsgevechten van Steenbrugge tot Wingene. De expositie, met unieke beelden van toen, is elke dag gratis te bezichtigen van 13.30 tot 18 uur. Verenigingen kunnen gidsbeurten aanvragen bij de Heemkring van Hertsberge of via vrijetijd@oostkamp.be (5 euro pp. inclusief streekbier). Echt een aanrader!

Toneelfietstocht in Hertsberge

De herdenking van 100 jaar bevrijding wordt in Hertsberge ook herdacht met de toneelfietstocht Slag van de Ringbeek. Deze heeft plaats op 21 oktober tussen 9 en 15 uur. De start is aan de Sint-Janskerk. De fietstocht gebeurt in groepjes en doet strategische plekken uit 1918 aan. Op deze stopplaatsen wordt telkens een kort toneel opgevoerd, verwijzend naar de situatie van toen. Men beperkt zich tot 300 deelnemers. Deelnemen kost 20 euro en inschrijven kan via ignace.lefever@telenet.be.

In Ruddervoordse velden

Het is een grootse evocatie in zaal Ridefort te Ruddervoorde op 26 (20 uur), 27 (20 uur) en 28 (18 uur) oktober omtrent de bevrijding van Ruddervoorde en de Slag aan de Ringbeek. Het is een organisatie van de Ruddervoordse verenigingen Heemkring Ridefort, het St.-Eligiusensemble, de toneelkring St.-Eligius en de Koninklijke Fanfare St.-Cecilia met ‘Verhalen van hier uit den Groote Oorlog’. Kaarten zijn te verkrijgen aan 10 euro bij vrijetijd@oostkamp.be .

(GST)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier