Bunker uit WO I weer duidelijker zichtbaar na werken

De bunker langs de Overzetweg. © EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Nu de werken op de Overzetweg afgelopen zijn, is ook de bunker uit WO I die aan de Overzetweg naast het fietspad ligt, weer duidelijker in zicht.

Michel Faillie bestudeert de geschiedenis van Marke en vermoedt dat de bunker gebouwd werd door de Jasta 4, die deel uitmaakte van Jagdgeschwader 1 onder leiding van Manfred von Richthofen. “Wanneer de bunker precies gebouwd werd is niet duidelijk.” Volgens historicus Jan Vancoillie gaat het wellicht over een schuilbunker, net zoals de andere bunker op het vroegere vliegveld. “Hij is meer dan waarschijnlijk gebouwd bij of kort na de aanleg van het vliegveld begin 1917. Hij is te zien op luchtfoto’s uit de zomer van 1917. Hij moest dienen om Duits militair personeel dat ondergebracht was in de huizen ertegenover, deze aan de Overzetweg, bij luchtbombardementen te laten schuilen.” Volgens Michel waren de meeste manschappen van Jasta 4 gelogeerd bij Petrus Desmet, een vlashandelaar die café Prins Albert in de Overzetweg runde.

Muren zichtbaar

Freddy Vandevoorde van vereniging Markebeke ging al van bij het begin van de werken aan de Overzetweg de bunker wat meer gaan uitgraven. Nu de baan weer open is, hoorde hij dat er veel interesse was in de bunker en zorgde hij ervoor dat het onkruid wat verwijderd werd. “Ik heb er een ijzeren spil in gestopt en ik kom toch op een plateau van 1,7 à 1,8 m diep. Daar zou de vloer moeten zijn. Wat we zien is waar de muren stonden, maar het dak is ontploft en alle stukken liggen in de diepte.”

De bunker aan de Overzetweg is kleiner dan deze die Freddy een paar jaar geleden uitgroef op het vroegere vliegveld. “Deze aan de Overzetweg was de eerste die gebouwd werd, want er zijn luchtfoto’s waar enkel deze zichtbaar is.”

Niet zo sterk gebouwd

Jan weet nog dat de bunker niet zo sterk gebouwd was als de bunkers aan het front. “Dat was ook niet nodig omdat de bommen die in 1917 gedropt werden niet al te groot en niet zo krachtig waren.”

Jan zou samen met Freddy en diens vrouw Anja Goderis van vereniging Markebeke graag een bord plaatsen met informatie over het vroegere vliegveld en de bunkers. “We wachten tot ook de nieuwe Leiebrug er is, want ook daar hangt geschiedenis aan vast en dat kan een tweede bord worden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier