Brugse historische gebouwen komen weer helemaal tot leven

Redactie KW

Historium Brugge laat je voortaan de stad intrekken en haar geschiedenis herbeleven met behulp van technologie die werkt rond virtual reality.

Eind 2012 ging op de Markt van Brugge Historium van start, een belevingscentrum waarin bezoekers een reis maken door de Gouden Eeuw van Brugge. City VR is de naam van het nieuwste aanbod van Historium Brugge. In het kort betekent het dat je de stad in trekt en haar geschiedenis gaat beleven met behulp van VR-technologie. VR staat voor virtual reality.

In 2015 experimenteerde Historium al binnen de eigen muren met het VR-labo, waar de bezoeker met een aangepaste bril kon proeven van de Brugse virtuele Middeleeuwen. Nu maken ze VR mobiel en maximaal toegankelijk.

Van Waterhalle tot Grote Kraan

Uitgerust met een cardboardbril, waarin elke mogelijke smartphone past, kan de bezoeker van Historium tijdens zijn stadswandeling zes locaties bekijken door een historische bril. Gebouwen die we kennen in de hedendaagse context, en zelfs gebouwen die lange tijd geleden verdwenen zijn, worden tot leven gewekt in een Middeleeuwse setting. Zo kunnen plaatsen die een belangrijke rol hebben gespeeld in het verleden van de stad bekeken worden zoals ze nu zijn en zoals ze toen waren. Het gaat om de Waterhalle binnen en buiten, het Belfort, de Sint-Donaaskerk op de Burg, De Grote Kraan op het Jan van Eyckplein of Kraanplein en het Dampoort Complex.

(FJA)