Bouw Zonnebeke mee op met 25.000 Lego-blokken

Deelnemers aan de workshops krijgen 25.000 blokjes ter beschikking. © ZB
Redactie KW

Het Memorial Museum Paschendaele 1917 in Zonnebeke biedt tussen 15 en 28 juli 2020 vijf Lego-workshops aan. De workshops kaderen in het wederopbouwthema van het project Feniks 2020. Alle deelnemers kunnen aan de hand van een plattegrond een eigen gemeente heropbouwen.

“Zonnebeke wordt vanaf oktober 1914 meegezogen in de allesverwoestende Eerste Wereldoorlog, waardoor de inwoners op de vlucht slaan. Wanneer de eerste bewoners terugkeren in 1918, vinden ze niets terug. De streek ziet eruit als een savanne en overal liggen hoopjes puin en ondergelopen bomkraters. De bewoners stonden voor de moeilijke taak om hun dorp her op te bouwen”, zegt Debbie Manhaeve van MMP1917.

“De deelnemers van de workshop krijgen de uitdaging om, net als 100 jaar geleden, het dorp te herbouwen. Ze krijgen hiervoor ongeveer 25.000 Lego®-blokjes ter beschikking: standaardblokjes in zandkleur en een grote voorraad speciale steentjes zoals blokjes met bogen, raampjes, deuren, ronde blokjes,…”

“Daarnaast kunnen ze ook stenen in bruin en verschillende groentinten gebruiken. Op het einde van elke workshop vormen alle plattegronden samen het herbouwde Zonnebeke. De workshops vinden plaats op 15, 18, 22, 25 en 28 juli, telkens van 14 uur tot 15.30 uur in Villa Zonnedaele, naast het MMP1917. Wie op de dag van de workshop het MMP1917 bezoekt, krijgt 15% korting op een museumticket. De workshops met Lego-blokken worden georganiseerd in samenwerking met Amazings.”

Gratis tentoonstelling

“Wie inspiratie wil opdoen, kan op voorhand de gratis tentoonstelling ‘Feniks, Huib Hoste en het modernisme’ in de kerk van Zonnebeke bezoeken. Deze expo brengt het verhaal van architect Huib Hoste en zijn unieke creaties. De vernieuwende, modernistische opvatting van Hoste over de wederopbouw, viel in Zonnebeke niet bij iedereen in goede aarde. Dankzij de Virtual Reality ontdek je hoe het interieur van de kerk er volgens Hoste had moeten uitzien. Je leert er ook meer over zijn ontwerpen in de gemeente en regio. Na de tentoonstelling kan je de kerktoren beklimmen en genieten van een fenomenaal zicht op de streek”, aldus directeur Steven Vandenbussche. (NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier