Batterij WOI grondig gerenoveerd in Provinciedomein Raversyde

Ook de observatie- en commandobunker van de batterij Aachen wordt grondig gerenoveerd. © ML
Redactie KW

De batterij Aachen in het provinciedomein Raversyde (Oostende) wordt vanaf januari 2016 grondig gerenoveerd. De werken zullen zo’n 1,2 miljoen euro kosten.

Het betreft de eerste fase van de restauratie van alle verdedigingswerken in het provinciedomein. Niet alleen de bunkers van de batterij, maar ook de geschutsstellingen en andere militaire infrastructuur worden in het kader van dit project aangepakt. Batterij Aachen is de enige Duitse kustbatterij uit de Eerste Wereldoorlog waarvan nog voldoende constructies overblijven om een volledig beeld van de kustverdediging in de tijd van WOI te kunnen schetsen Het is niet de bedoeling om de batterij volledig te reconstrueren zoals hij er ooit uitzag. In plaats daarvan werd gekozen om de volledige site in 3D te reconstrueren. De bezoeker zal met een tablet in de hand op het terrein zelf kunnen ervaren hoe de batterij er in 1915 en 1917 uitzag.

Door de aanleg van een nieuw bezoekersparcours wordt er ook een duidelijker verschil gemaakt tussen de batterijen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Hiervoor zal een nieuw pad aangelegd worden. Het parcours zal volledig toegankelijk zijn voor kinderwagens, mindervalide personen of minder mobiele gebruikers en maakt een gesloten lus doorheen de duinen. Tijdens de ingrijpende renovatie blijft deze batterij gesloten voor het publiek. De renovatieplannen zijn van de hand van aNNo-architecten uit Gent. Toerisme Vlaanderen subsidieert de werken voor ca. 500.000 euro.

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier