350 vrijwilligers laten interbellum herleven in Izegem

Van links naar acteurs zien we de acteurs Grietje Van Hessche, Eva Debruyne, Bo Haek en Aaron Vancoillie die voor animatie zorgen op de bus. (Foto Frank)
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Wie zich tussen vrijdag 16 november en zaterdag 1 december in de weekends vanaf de vooravond in de binnenstad waagt, waant zich eventjes terug in de tijd. De cultuurwandeling Deugd & Vreugd wekt het industrieel verleden van de stad tot leven. Dankzij mooie decors, kledingstukken en uiteraard tal van acteurs, die het kloppend hart van de evocatie vormen.

De cultuurwandeling is een vierjaarlijks evenement dat voor het eerst in 2010 plaats vond. Toen gebeurde dat onder de noemer ‘Echte adel in’t gemoed’ en stond een eerbetoon aan de familie De Pélichy centraal. In 2014 was de Eerste Wereldoorlog het thema en konden deelnemers onder de noemer ‘Boos en broos’ het leven onder de Duitse bezetter heel eventjes meemaken. Dit keer duikt de stad van borstels en schoenen onder in zijn rijk industrieel verleden en dat met ‘In Deugd en Vreugd! Over ‘t fabriceren van skoen, bustels en ander gerief’. “We zijn al een jaar bezig met de voorbereidingen, al hebben we de laatste weken serieus wat tandjes bijgestoken”, vertelt regisseur Bart Cafmeyer. “Eind augustus hebben we de repetities met de vele deelnemende verenigingen opgestart. Ik vermoed dat er sindsdien ongeveer 70 repetities geweest zijn. Per locatie en tafereel hebben we gezorgd dat we toch minstens drie keer konden samen komen om alles goed in te oefenen. Alle details moeten kloppen. Acteurs hebben tijd nodig om hun tekst in te oefenen, maar ook om locatie te kunnen oefenen. In de laatste week zijn we zo een paar keer met de acteurs ter plaatse geweest zodat ze ook de omgeving in zich kunnen opnemen.”

Verloren tijden

De cultuurwandeling start aan stadsmuseum Eperon d’Or en gaat dan richting café ‘t Stil Ende aan de Zuidkaai. Daar vlakbij wordt een relict uit verloren tijden terug tot leven gewekt: de oude ophaalbrug tussen Emelgem en het centrum. Ze wordt op een groot doek geprojecteerd en dient als achtergrond voor een scène waarin acteurs van Pat Paniek, volksdansgroep Die Boose en toneelgilde De Lanteern schitteren. “We kijken er elke keer opnieuw naar uit om aan de cultuurwandeling te mogen mee doen”, zegt Pat Paniek-coördinator Nies Gryspeerdt. “In 2010 deelden we nog soep uit in het Sint-Pietersstraatje, dit keer vertolken we havenarbeiders die met zware tonnen zeulen, maar ook tijd maken voor plezier en vertier. Negen van onze leden doen mee en het is mooi om te zien hoe hecht onze groep is. Mist er eens iemand een woord, dan staat een ander meteen paraat om in te springen.”

“Ieder tafereel is zeer charmant en heeft zijn eigen sterkte”

Acteur Andy Devos van Pat Paniek doet voor het eerst mee en ziet het helemaal zitten. “Het is tot nu toe al enorm leerzaam geweest”, zegt hij. “We leerden op een actieve manier hoe het er tijdens het interbellum aan toe ging en het fijne is dat we dat straks aan het grote publiek mogen tonen. Al moet ik toegeven dat het emotioneel soms zwaar is. Je wordt als het ware mee in dat verhaal getrokken.”

Danskunsten

Ook volksdansgroep Die Boose is klaar om straks zijn steentje bij te dragen. “We spelen mee in de havenscène en brengen er de horlepiep, een klassieke vissersdans”, vertelt Liesbeth Depoortere. “Die maakt sowieso deel van ons repertoire uit, dus we moesten niet lang oefenen om hen perfect te kunnen uitvoeren. We voeren per jaar zo’n tien optredens uit, maar dit blijft toch een speciale gelegenheid. In afwachting van het Wereldfestival volgend jaar kunnen we onze danskunsten nog eens aan een groot publiek tonen en dat is altijd fijn.”

Niet door een historicus

Heeft regisseur Bart eigenlijk zelf een lievelingsscène in het geheel? “Ik ga diplomatisch antwoorden”, lacht hij. “Ieder tafereel is zeer charmant en heeft zijn eigen sterkte. Het meest eigenaardige decor vind ik zelf iets wat in Eperon d’Or staat. Twee scheikundigen vertellen er op hun manier dat na die recente Eerste er heel binnenkort al weer een Tweede Wereldoorlog zal uitbreken. We wilden dat verhaal niet door een historicus laten vertellen, maar wel op een leukere, ietwat sarcastischere manier. De scheikundigen vertellen op tragikomische wijze hoe ze de boel om zeep kunnen helpen door nieuwe soorten bommen uit te vinden. Aan ‘t Stil Ende zal het er dan weer ontroerender aan toe gaan. Er zijn zeer veel mensen te zien.”

Luc Vanneste (links) en Henk Cnockaert
Luc Vanneste (links) en Henk Cnockaert

De cultuurwandeling beleeft zijn première op vrijdag 16 november, maar er zijn ook voorstellingen op zaterdag 17 en zondag 18 november en op vrijdag 23, zaterdag 24 en zondag 25 november. Een laatste kans krijg je op vrijdag 30 november en zaterdag 1 december. Er zijn tussen 16 en 19.30 uur verschillende tijdslots waaruit deelnemers een keuze kunnen maken. “Er zijn nog voor alle weekends tickets beschikbaar, al is het ene tijdslot natuurlijk populairder dan het andere, dus je zal er vlug bij moeten zijn”, waarschuwt de regisseur. Tickets kosten 30 euro, inclusief maaltijd tijdens de cultuurwandeling. Ze kopen kan via de webshop van de stad, maar ook in de bib, cultuurhuis De Leest en Eperon d’Or. Vrijetijdspashouders en kinderen onder de twaalf jaar betalen 15 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier