28/09/1917 Elke dag een trein vanuit Roeselare naar veiliger gebied

Redactie KW

De Roeselaarse Ortskommandant, Leutnant Escher, maakt bekend dat vanaf zondag 30 september dagelijks een trein wordt ingelegd om de inwoners naar het veiliger Etappengebied te brengen waar ze gespaard zijn van beschietingen en bombardementen.

De Ortskommandant wijst verder alle verantwoordelijkheid af voor diegenen die toch in de stad willen blijven. De burgemeester laat weten dat hij de stad heeft verlaten en raadt alle ambtenaren en stadspersoneel aan hetzelfde te doen. ‘Beter vandaag, dan morgen‘.

In de voormiddag trekt een regiment ‘Leib-Garde-Grenadiers’ in ijltempo door Roeselare. Alfons Denys schrijft: “Dat is een keurregiment des Keizers, bestaande uit de grootste en knapste soldaten van Pruisen. De ‘kortsten’ maten 1,78 meter en wij zagen er honderden die een gestalte van 1,85 tot 1,90 meter hadden… Met hun 35 kg, volledige uitrusting beladen, rukken zij naar de gevechtszone op en als zij komen waar ze zijn moeten, worden ze misschien onmiddellijk in de vuurlijn opgesteld. Akelig visioen.”.