23 eeuwenoude oorkonden zijn na 100 jaar weer thuis in Diksmuide

Foto TVDA
Redactie KW

23 oorkonden uit de periode 1466-1739 zijn teruggegeven aan de stad Diksmuide. De teruggave door de Stiftung Preussischer Kulturbesitz is een symbolische daad naar aanleiding van de herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog.

Toen in 1914 de Eerste Wereldoorlog Diksmuide bereikte, werd het historische archief van de stad naar de kelders van het stadhuis geëvacueerd. Waarschijnlijk werd het daar ontdekt door soldaten. Veel stukken ervan kwamen terecht in privé- en openbaar bezit, zowel in België als in Duitsland. Tussen 1970 en 2013 kwamen al heel wat archiefstukken en historische registers terug naar de stad.

Na 100 jaar wil Diksmuide nu het historisch stadsarchief reconstrueren en de documenten nationaal en internationaal opsporen. Een eerste reactie alvast is de teruggave van 23 oorkonden uit de periode 1466-1739 door het Geheimes Staatsarchiv Berlin Preussicher Kulturbesitz. Naar aanleiding van de herdenking van 100 jaar WO I wil de Stiftung Preussischer Kulturbesitz daarmee een symbolische daad stellen. Het Geheimes Staatsarchiv Berlin kocht in 1970 de documenten uit privébezit aan.

Maandagavond 9 juni keerden de documenten terug naar de stad Diksmuide. Prof. Dr. Hermann Parzinger, president van de Stiftung Preussischer Kulturbesitz en Prof. Dr. Jürgen Kloosterhuis, directeur van het Geheimes Staatsarchiv Berlijn overhandigden de documenten officieel aan de stad, dit in aanwezigheid van Dr. Eckart Cuntz, Duits ambassadeur in België.