23/09/1917 Duitse piloot moet het onderspit delven tegen zeven Britse vliegtuigen

Redactie KW

Boven de Frezenberg bij Zonnebeke raakt de Duitse luchtaas Werner Voss (1887) verwikkeld in een luchtgevecht met zeven Britse toestellen. Het gevecht duurt 10 minuten en uiteindelijk wordt Voss in zijn zilvergrijze Fokker, een driedekker, neergehaald.

De Britse piloot James Mc Cudden getuigt hierover: I shall never forget my admiration for that German pilot, who single handed, fought seven of us for ten minutes. I continued to watch and saw the triplane hit the ground and disappear into a thousand fragments‘.

Voss maakte deel uit van ‘Jasta10’, het Duitse eskader van Manfred von Richthofen, ook wel door de Britten het ‘Flying Circus’ genoemd. Voss was drager van ‘Pour le Mérite’ (de ‘Blue Max’) en behaalde 48 luchtoverwinningen.

In Veurne legde gisteren een vrachtschip aan bij de Loskaai met een lading steenkolen. De verkoop van steenkolen aan de Veurnse bevolking is nu volop bezig. Ieder huisgezin kan zich 100 kg steenkolen aanschaffen tegen de prijs van 75 frank. Een niet onaardig bedrag als men weet dat een dagloon varieert tussen de 1,5 en 5 frank, naargelang de aard van het werk. De voorraad moet een huisgezin voor een maand van brandstof voorzien.