16/07/1917 Jérome Seynhaeve zit in het kamp van Auvours

Redactie KW

Het is de eerste volledige dag voor Jérome Seynhaeve in het beruchte kamp van Auvours.

Jérome is afkomstig van Koolskamp uit een olieslagersfamilie met oliemolen. Jérome is geboren in 1898, zodat hij pas in 1916 naar het leger moet. Samen met zijn familie vlucht hij in oktober 1914 naar Frankrijk. Auvours is een opleidingskamp in het Franse departement van de Sarthe. Het was ook berucht omwille van zijn gevangenis voor Belgische soldaten die hadden gestolen of waren gedeserteerd…en voor Vlaamsgezinden. Jérome schrijft erover in zijn dagboek:

“Daartussen liepen ook slachtoffers van een ideaal….Het waren Vlaamsgezinden. Het grootste kwaad dat zij bedreven hadden, was de gelijke behandeling durven vragen van de Vlaamse taal, het durven vragen van dezelfde rechten en dezelfde gelijkheid als voor de Walen. Die Vlaamsgezinden waren gestraft omdat zij de opschriften, die op gevaarlijke punten in de loopgrachten aan de IJzer stonden opgesteld en waarop ‘danger de mort, passage dangereux, défense de stationner’ stond te lezen, hadden durven aanvullen in het Vlaams met ‘doodsgevaar, gevaarlijke weg, verboden stilstand’….Voor het minste vergrijp werden zij met matrakslagen gestraft. Voor de kleinste ongehoorzaamheid werden zij in de ijzers op handen en voeten geslagen, naar buiten gesleept en in de brandende zon achtergelaten.”.

Jérome heeft vanaf 1914, toen hij pas 16 was, alles bijgehouden in notitieboekjes. Na de oorlog herschreef hij zijn teksten in een boek ‘Mijn Herinneringen’. Hij overlijdt in 1960 aan een hartstilstand.