06/10/1917 Lucien Flyps overlijdt

Redactie KW

Lucien Flyps (Philips op het rouwprentje) is geboren in Langemark in 1892. Hij is de neef van Julienne Flyps, de weduwe van jonker Arthur Merghelynck en kasteelvrouw van Beauvoorde. Lucien is al beroepsvrijwilliger sinds 1911. Hij wordt zwaar gewond tijdens de Slag bij Halen in augustus 1914 (bekend als de ‘Slag der Zilveren Helmen’). Na zijn genezing wordt hij tewerkgesteld in een legerdepot en sinds augustus 1917 is hij in dienst bij de Compagnie der badinrichtingen, de ‘bain-douches’.

Bij een luchtaanval op 17 september worden de ‘bain-douches’ aan de Oerenbrug over de Lovaart getroffen met 32 doden tot gevolg. Er vallen ook veel gewonden te betreuren waaronder Lucien. Hij wordt overgebracht en verzorgd in het Gasthuis Clep in Hoogstade, nu Belgisch militair hospitaal. Spijts alle goede zorgen overlijdt Lucien er vandaag. Hij wordt begraven op de gemeentelijke begraafplaats van Wulveringem.

Hij ligt er nu samen met zijn broer Léon Flyps begraven. Léon was burgemeester van Wulveringem van 1935 tot 1940. Hij woonde samen met zijn tante Julienne in het kasteel van Beauvoorde. In de volksmond werd hij de ‘meneere van ‘t kasteel’ genoemd.