Geschiedenis van Benedictinessen en Frans klooster in ere hersteld

© NVR
Redactie KW

Van het begin van de vorige eeuw tot de jaren 60 leefden er in Ooigem zusters in een Frans klooster. Het enige wat daar tot voor kort van overbleef, was een gedenkplaat aan de Sint-Brixiuskerk en een verloederd graf van de zusters op het kerkhof. De werkgroep erfgoed en de Juliaan Claerhoutkring besloten daar iets aan te doen. Met succes.

“De gedenkplaat en het graf werden in ere hersteld. Op het August Marinplein plaatsten we de originele eerste steen van het klooster, met een infobord. Het plein is ook de plaats waar het klooster met de zusters Benedictinessen, die nota bene van over de hele wereld kwamen, zich bevond”, legt Monique Claerhout van de Juliaan Claerhoutkring uit.

In plaats van een plechtigheid met een beperkt publiek koos men ervoor de inhuldigingen op 1 november te filmen en op Facebook te plaatsen. Tijdens het filmpje verraste José Tack met een primeur: “Vroeger hing in de kapel van het klooster een glas-in-loodraam met als thema De dood van Sint-Jozef. De enige nog levende kloosterlinge, zuster Lutgardis die in Ledegem verblijft, zal dit terugschenken aan Ooigem. Het glas-in-loodraam krijgt een plaats in de kerk.”

(NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier