George Grard vindt onderdak in monumentale abdijschuur Ten Bogaerde

Redactie KW

Omdat Koksijde naast subsidies greep om in de monumentale schuur van de abdijhoeve ten Bogaerde een tentoonstelling in het kader van de herdenking van WO I te organiseren, komt die schuur vrij voor andere doeleinden. De gemeente vindt het opportuun dat een kunstenaar van eigen bodem, zoals George Grard, daar een tentoonstellingsruimte krijgt.

Het was schepen van Cultuur Jan Loones die de gewijzigde plannen op de jongste gemeenteraad toelichtte. De familie en de stichting George Grard zijn al langer op zoek naar een geschikte expositieruimte. Aanvankelijk vond het oeuvre van de meester een onderkomen in Gijverinkhove, maar toen die samenwerking in 2009 stopgezet werd, nam de weduwe van Grard, Francine Van Mieghem, contact op met de gemeente Koksijde.

Beide partijen kwamen tot een overeenkomst, en nu was het nog zoeken naar een geschikte locatie. Die vond de gemeente in de monumentale schuur van de abdijhoeve Ten Bogaerde.

Concreet gaat het om een schenking van de familie Grard, waarbij de gemeente zich verbindt om een passende ruimte aan te bieden.

De schenking omvat 146 originele gipsen beelden en 14 monumentale bronzen beelden. Een daarvan is het beeld ‘De Zeemeermin’, waarvan de voorwaarde geldt, dat ze op een wateroppervlak gesteld wordt. Verder zijn er ook nog 40 penseeltekeningen met Chinese inkt op Japans papier, een reeks lineaire tekeningen en een reeks licht- en schaduwtekeningen.

(CJK)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (Editie Het Wekelijks Nieuws Kust)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.