Lore Provoost: “Oostende is zeker bruisend genoeg”

Redactie KW

Lore Provoost (33) van eet- en koffiehuis Marcelline in de Weeshuisstraat groeide op in het landelijke Oostvleteren. Ze woonde 14 jaar in Gent en streek begin vorig jaar neer in Oostende.

“Gent en Oostvleteren, dat was natuurlijk een heel verschil”, vertelt ze. “Na mijn studies had ik geen zin om weer in een dorp te gaan wonen. Maar ik wou graag een koffiehuis opstarten en in Gent zijn er al zodanig veel… Mijn zus woont al een jaar of tien in Oostende en hier zijn er nog zo veel niet, of toch niet in het genre van wat ik doe. Vandaar dat ik naar Oostende ben gekomen. Ik werk wel nog halftijds voor Groen in Gent.”

Huis met tuin te duur

“Oostende vind ik best bruisend genoeg”, vervolgt Lore. “Gent is duur aan het worden en een huis met tuin is er niet meer te betalen. Oostende heeft ook nog veel open ruimte. De groene gordel, de zee… Ook het iets kleinschaligere ligt me nu wel meer. En Oostende is aan een opmars bezig: De Grote Post, Theater aan Zee… Op een heel andere manier dan Gent, maar evenwaardig. Hier is heel veel te doen.”

“Ik heb zelf nog geen kinderen, maar mijn zus heeft er drie. Als je in Gent aan kinderactiviteiten wil meedoen, moet je heel vroeg inschrijven of anders kom je op de wachtlijst terecht. In Oostende is dat niet zo. Dus ja, het kleinstedelijke wonen heeft wel voordelen. Misschien zie ik dat nu ook meer met ouder worden.”

“Mijn vriend, die ik ken sinds vorige zomer, verhuist volgende week. Hij komt uit het Gentse, maar raakte ook gecharmeerd door Oostende. Hij is documentairemaker en zal misschien ooit nog iets doen rond Oostende. Hier is veel couleur locale. Ik denk dat nog meer jongeren van Gent naar Oostende zullen komen. Het culturele aanbod is zeker ruim voldoende.”

(HH)