Het moet nu al meer dan 25 jaar zijn. Mijn eerste kennismaking met de Stroppen. Voor het meisje van de kust, beschermd opgegroeid en enig kind, ging een nieuwe wereld open. Vandaag is de wereld klein. Het vliegtuig is de nieuwe trein. Maar toen, in die tijd, was dat anders. Mensen gingen minder op vakantie, een trip naar Gent of Brussel was een familie-uitstap waarover dagen van te voren werd gesproken en uiteraard dagenlang over werd nagepraat.

Voor het eerst op kot. Zelfstandig worden, verantwoordelijkheid opnemen en omgaan met een ongekende vrijheid. Wah, wat een ervaring. Als bleu 't stad met al zijn geneugten ontdekken: de drie torens van Gent, de Gras- en Korenlei, de danscafé's in Klein Turkije, de optredens en de fuiven in de Vooruit, de Overpoort of bij Sint-Jacobs. Anno 2016 lijkt dat in ieder geval niet veranderd te zijn.

Wat zou Gent zijn zonder al de gedreven, geestige, geïnspireerde, ... West-Vlamingen

Mes met twee kanten

Thuis lopen twee studenten rond. Ze zitten weliswaar niet op kot, maar dat ze genieten van hun stad staat als een paal boven water.

Toen ze jonger waren en we met het gezin een weekend bij opa en oma gingen logeren, kwamen al gauw de vragen: 'Wat doen de kinderen en jongeren hier eigenlijk de ganse tijd? Vervelen ze zich niet? Er valt hier niets te beleven...'. Het is uiteraard een mes dat aan twee kanten snijdt.

Ik moet toegeven, je bent als ouder wat ongerust als je kinderen opgroeien in een studentenstad. Zullen de verleidingen niet te groot zijn? Zullen ze met dit gegeven verstandig omgaan? Opgroeien in Gent, het heeft alleen maar voordelen. Mijn kinderen staan met hun beide voeten in de wereld en daar ben ik trots op. Want ik, ik ben 'aangespoeld' ... zij zijn pas echte Gentenaars!

Kom op en kaap Gent!

In Gent voel ik me thuis. Mijn West-Vlaamse roots ga ik niet verloochenen. Mijn afkomst heeft mij gemaakt tot wie ik ben. En als ik rond me kijk, wat zou Gent zijn zonder al de gedreven, geestige, geïnspireerde, ... West-Vlamingen. Het is maar hoe je het bekijkt.

En dan heb ik het nog niet eens over het walhalla aan shoppingadresjes gehad.

Ik zou zeggen: West-Vlamingen, kom op en kaap Gent.