“Gent is de 6e grootste stad van West-Vlaanderen”

© BELGA
Frederic Vansteenkiste
Frederic Vansteenkiste Medewerker KW

Gent wordt al lachend wel eens de officieuze hoofdstad van West-Vlaanderen genoemd, maar cijfers uit de bevolkingsregisters en de onderwijsinstellingen van de stad tonen aan dat die stelling niet eens zò vergezocht is.

Er wordt wel eens gezegd dat Gent eigenlijk de officieuze hoofdstad van West-Vlaanderen is, of dat de helft van de inwoners van Gent gewoon West-Vlamingen zijn die er na hun studies zijn blijven plakken.

Dat is niet helemaal het geval, maar het is ook niet zomaar een verzinsel. Wie al eens in Gent komt, er gaat winkelen of er al eens met iemand praat, kan het alleen maar bevestigen : er wordt best wel een mondje West-Vlams geklaptin de Arteveldestad. En heus niet alleen door de immer presente horde studenten, ook bij de handelaars, jonge gezinnen en gesettelde Gentenaars lopen er heel wat rond met roots in de kustprovincie. Bovendien is ook de lijst van ‘bekende’ West-Vlamingen die in Gent hun woonst, repetitiekot en/of atelier hebben vrij indrukwekkend : van Wouter Deprez tot Freddy De Vadder, van Flip Kowlier tot Maaike Cafmeyer…

© BELGA

De cijfers die we kregen van de Stad Gent maken dat ook duidelijk. De afgelopen vijftien jaar kwamen meer dan 14.000 West-Vlamingen in Gent wonen. De cijfers die beschikbaar zijn van vòòr het jaar 2000 doen er daar nog eens een goeie 8.000 bij. Alles samen mocht de dienst burgerlijke stand van Gent intussen al 22.161 West-Vlamingen herdopen tot Gentenaars. De belangrijkste wingebieden zijn de West-Vlaamse steden, met stip op nummer één: Brugge, gevolgd door Roeselare en Kortrijk, zo blijkt uit een demografisch onderzoek uitgevoerd in opdracht van de stad Gent.

Er komen steeds méér West-Vlamingen neerstrijken

Ongetwijfeld heeft een groot deel daarvan er intussen ook voor (al dan niet ‘volbloed’ West-Vlaams) nageslacht gezorgd, dus is het eigenlijke aandeel van West-Vlamingen in de stad niet exact te bepalen. Maar ruim 22.000 op een inwonersaantal van 250.000… dat is (ruw gerekend) toch bijna 1 op de 10 Gentenaars. En dat cijfer gaat in stijgende lijn, want er komen steeds méér West-Vlamingen neerstrijken. In 2005 waren het er 628, in 2015 al bijna 2.000. Ook opvallend : quasi elk jaar zijn er net iets meer mannen dan vrouwen die de stap zetten. Over de laatste tien jaar leverde dat ongeveer 500 méér ‘vintjes dan wuvehies’ op : 5.735 mannen tegenover 5.246 vrouwen.

En Leuven of Antwerpen?

Maar misschien is het fenomeen van de uitwijkende Westfluut wel een algeméén fenomeen. Misschien ontvluchten vele duizenden streekgenoten de kustprovincie en bouwen ze ook in andere Vlaamse (studenten)steden een toekomst uit.

26,5 procent van de studenten in Gent, komt uit West-Vlaanderen

Wel… alleszins niet in die mate. We vroegen wat cijfers op en kwamen te weten dat de voorbije vijftien jaar 8.174 mensen West-Vlaanderen ruilden voor Antwerpen. Ook een serieus aantal, maar toch nog een eind verwijderd van de 14.000 in Gent. In Leuven kwamen in 2013 en 2014 respectievelijk 282 en 288 West-Vlamingen wonen… tegenover 1.413 en 1.800 in Gent. Het fenomeen van de ‘plakkende student’ is dus ook merkelijk meer aanwezig in Gent dan in die andere grote studentenstad.

Studenten

Want er is inderdaad nog een belangrijke groep die er misschien niet gedomilicieerd is, maar er wel een groot deel van de tijd vertoeft : de studenten. De jongste decennia is de studentenpopulatie explosief gegroeid in Gent. Voor het academiejaar 2011-2012 telde Gent 70.037 studenten, zo’n 28.000 studenten zit op kot. Een 10.000 tal studenten (of 14%) is Gentenaar. Maar er studeren méér West-Vlamingen in Gent dan Gentenaars.

Straffer nog: meer dan één op vier (26,5%) van de Gentse studentenpopulatie komt uit West-Vlaanderen. Studenten uit de overige provincies zijn altijd al veel minder vertegenwoordigd. En dat is ook nu nog zo. In het academiejaar 2015 telden Universiteit Gent en Hogeschool Gent samen 9.098 West-Vlaamse studenten en dan zijn er ook nog andere hogeschoolstudenten. Bij de Arteveldehogeschool, de grootste, zijn dit academiejaar 10.426 studenten ingeschreven. Eén derde daarvan (3.477 studenten) zijn West-Vlaming. Van kleinere hogescholen of het kunstonderwijs hebben we (nog) geen cijfers ter beschikking.

© BELGA

Uit andere provincies is die instroom veel lager. In 2015 bijvoorbeeld, waren er 423 stuks uit Limburg en 2.112 uit Antwerpen. Niet onlogisch uiteraard, gezien de jongeren daar een unief dichter bij de deur beschikbaar hebben.

De zesde stad van West-Vlaanderen

Maar goed, nog eens ruim 12.000 er bij, dat betekent dat Daniël Termont -op weekdagen- ruim 34.000 (ex-)Vlamingen tot zijn onderdanen kan rekenen. Dat is te vergelijken met het inwonersaantal van Ieper.

Volgens die cijfers (en met het nodige voorbehoud, want je kan je natuurlijk afvragen hoe lang een West-Vlaming een West-Vlaming blijft) , kan je Gent beschouwen als de 6e grootste West-Vlaamse stad, qua inwonersaantal. Na Brugge, Oostende, Kortrijk, Roeselare en Waregem, maar voor Knokke-Heist, Wevelgem of Koksijde.

Reden genoeg voor KW.be en Krant van West-Vlaanderen om hun satelliet voortaan ook op die uitgezwermde schapen te mikken. Te beginnen in de week van maandag 29 februari t.e.m. vrijdag 4 maart, want dan kaapt KW Gent!

(FV)

>> KW.be/Gent

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier