Voelt u zich op de vingers gekeken door buren en familie ? Durft u niet over geld te praten en gaat u gebukt onder de last van een bovenmatig schuldgevoel ? Bent u hypocriet, een façademan of -vrouw ? Bent u trots op de truken die u gebruikt om vlot belastingen te ontduiken en beschikt u over een zelfbeeld dat niet tot boven de zeespiegel uitstijgt ? Bent u allesbehalve solidair met uw provinciegenoten en stoort u zich zelden aan racistische praat ? Bent u een veelvraat ? En bent u per slot van rekening seksueel onhandig, stroef en al te preuts ? Als u overal met een ja kon antwoorden, dan bent u een rasechte West-Vlaming.

Tenminste, dat leiden we af uit een gesprek dat drie uitgeweken - lees gevluchte - West-Vlamingen onlangs voerden voor een weekblad.

Het ging om Freddy De Vadder alias Bart Vanneste, Wim Willaert en Maaike Cafmeyer. Drie acteurs die schitterden in de tv-reeks Bevergem waarvan de voertaal bestaat uit diverse varianten van het West-Vlaams.

Mottenballen

Laat ons zeggen dat de inhoud en de toon van het gesprek ons niet meteen aangenaam verrasten. Als ons zelfbeeld er al een is op kelderniveau, dan zien we dat beeld na lectuur van dat gesprek al meteen in een duizelingwekkend duisterdiepe mijnschacht tuimelen. Maar zodra we weer bij zinnen zijn - en laat ons dat dan zelf maar als typisch West-Vlaams duiden - zien we alweer het licht deemsteren.

© © De wereldvrede - Tom Verbruggen

Zou het kunnen dat het talentvolle trio acteurs ons opzadelen met een sche(r)ts over onze provincie die dateert van een kwarteeuw geleden ? Van toen ze halsoverkop de provincie achter zich lieten om zich vrij en frank in het zogenoemde echte leven - met name dat van overjaarse studenten - in 'wereldstad' Gent te gooien ? Geborgen in het gezelschap van West-Vlaamssprekende toog- en geestesgenoten ?

In elk geval, wij voelen ons niet aangesproken door wat ze 'ons' toedichten en de generaties na ons al zeker niet. Maaike Cafmeyer, Bart Vanneste en Wim Willaert zijn dan wel klasbakken van acteurs - en daar hebben we alle respect voor - maar visionair zijn ze niet. Hun geschetst 'wereldbeeld' over de West-Vlaamse samenleving ruikt naar mottenballen. Of het is dat ze hun fictie - die van Bevergem - helaas voor werkelijkheid nemen.

© © De wereldvrede - Tom Verbruggen