Zaterdag 28 november, 2020
Lieven Mathys

West-Vlaams is de moedertaal van onze chef online die opgegroeid is met de 'g naar beneden en de g naar boven'. Hij kickt op dialectwoordjes als getieketakt en roezepetoeze.

Lore Recour, 32 en afkomstig uit Roeselare, is een beetje een atypische West-Vlaamse Gentenaar. Zoals zovelen trok ze naar haar middelbare studies op 18-jarige leeftijd naar 'het grote Gent', maar... dat bleek geen succes. 'Een klein jaar later was ik terug in Roeselare", vertelt Lore. "Voorgoed... dacht ik."

Zelfs de West-Vlamingen die al een hele tijd geleden naar Gent verkasten, blijven doorgaans trouw aan hun roots. Dat is bij Mark Ingelaere, opgegroeid in Poperinge, niet anders. Meer nog: hoewel Mark intussen al veel langer Gentenaar is dan hij ooit Poperingenaar geweest is, keert hij tegenwoordig letterlijk en figuurlijk terug naar het kader van zijn jeugdjaren. En niet louter uit sentiment, want hij koppelt er ook een missie aan vast!

Sint-Denijs
Er zijn hier bakkers!
Pauline Vuylsteke

Pauline Vuylsteke telt 19 jaar, komt uit Sint-Denijs, studeert Journalistiek @ Artevelde en maakt deel uit van het team KW Kaapt Gent.

Jonas Lips

Jonas Lips (19), woont in Brugge en studeert Journalistiek aan de Artevelde Hogeschool in Gent. Hij maakt deel uit van het team 'KW kaapt Gent'.

Blankenberge
Eentje van 't zeetje
Maaike Tijssens

Wauw, Blankenberge? Echt van de kust? Kan jij dan elke dag de zee zien? Moest ik niet zo verdomd lui zijn om vanuit mijn huis nog enkele meters de helling naar de dijk op te stappen wel.

Frederic Vansteenkiste

KW hield een enquête bij 100 West-Vlamingen die in Gent wonen. We vroegen hen of ze zich thuis voelen in Gent, hoe dat tegenwoordig zit met hun West-Vlaams... en of een schepen van West-Vlaamse zaken in dit verkiezingsjaar aan de orde is. Drie dagen lang gaan we op zoek naar antwoorden, tijdens KW Kaapt Gent.