85 procent van de Gentenaars vindt aanwezigheid van studenten een goeie zaak

Redactie KW

Uit een bevraging van de Arteveldehogeschool, in opdracht van de stad Gent, blijkt 85 procent van de 623 bevraagde Gentenaars het wel goed te vinden dat er zoveel studenten in Gent studeren, meldt het stadsbestuur. En da’s goed nieuws, want 1 op 4 studenten in Gent, is een West-Vlaming.

De zowat dertig procent inwoners die een negatieve ervaring had met studenten, blijkt vooral tot de leeftijdscategorie 25- tot 44-jarigen te behoren. “De helft van de respondenten die in een studentenbuurt wonen, geeft aan een negatieve ervaring gehad te hebben”, klinkt het. “Lawaaihinder is de meest genoemde negatieve ervaring, gevolgd door vuilhinder, vandalisme en gevaarlijke verkeerssituaties.” Gevraagd naar het beeld van de student in Gent, zijn ‘Overpoort’, ‘uitgaan’, ‘lawaai’, ‘universiteiten/hogescholen’ en ‘fietsen’ dan ook de vijf meest gemaakte associaties.

Toch vindt 85 procent van de Gentenaars het goed dat er zoveel studenten in Gent zijn. Hun aanwezigheid brengt dynamiek in de stad en maakt de stad jonger en levendiger, waren de meeste opgesomde voordelen. “Ik ben blij met het brede draagvlak voor studenten”, zegt de Gentse onderwijsschepen Elke Decruynaere (Groen), overigens ook een uitgeweken West-Vlaamse. “Dit komt hun imago alleen maar ten goede. Tegelijk zijn we niet blind voor enkele aandachtspunten. Maar het is fijn te merken dat Gentenaars zelf aangeven dat het gelukkig maar een kleine minderheid van de studenten is die overlast veroorzaakt.”

Uit de resultaten blijkt voorts onder meer dat de Gentenaars hun stad het meest als ‘studentenstad’ laten typeren. Ook blijkt dat 27 procent van de Gentenaars dagelijks contact heeft met studenten en 18 procent minstens één keer per week. Driekwart heeft een student in de familie of vriendenkring en één op drie ontmoet studenten op het werk. Een op de vier Gentenaars tot slot heeft nooit contact met studenten.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier