Gemeenteraad wil gaan voor label FairTradeGemeente

Redactie KW

“We willen de titel van FairTradeGemeente behalen en schenken nu al koffie en fruitsap van Max Havelaar”, vertelde schepen Erwin Delbeke. Rik Vanwildemeersch (CD&V) antwoordde : “Ok maar je mag toch ook het appel- en perensap uit eigen streek niet vergeten.”

Maandagavond kwam de raad opnieuw samen. Schepen Erwin Delbeke (Samen) formuleerde een voorstel tot het behalen van de titel van FairTradeGemeente : “We hebben drie jaar de tijd om aan zes criteria te voldoen. Zo dient het lokale bestuur mee te werken. Als schepencollege promoten wij al koffie en fruitsap. Maar we zien het veel ruimer. We richten ook onze pijlen op winkel en horeca, die we willen aansporen om fairtradeproducten te verkopen of te serveren. Ook bedrijven, scholen en verenigingen worden in het project betrokken. Om een en ander in goede banen te leiden, wordt een lokale trekkersgroep actief. Die neemt de nodige initiatieven om de titel te behalen en zorgt later voor de continueit van de actie en een jaarlijkse beoordeling. Ook de milieuraad en de raad Noord-Zuid worden in het project betrokken.”

Appelen en peren

Raadslid Rik Vanwildemeersch (CD& V): “We vinden het een nobele gedachte, het is goed om eerlijke handel te stimuleren. Maar we willen wel geen concurrentievervalsing. Naast de producten uit Noord of Zuid vragen we ook aandacht voor onze eigen, lokaal duurzaam geproduceerde goederen. Ook bij ons vormen een transparante handel en de prijsvorming een knelpunt. CD& V wil het goede voorbeeld geven. Naast wijn en koffie uit die verre landen gaan we op zoek naar bijvoorbeeld appel- of perensap uit eigen streek. Op onze eindzomerhappening op zaterdag 19 september in zaal Geitenhove zullen we eerst gratis een oranje borrel vanuit het assortiment van Max Havelaar aanbieden en aansluitend een barbecue met producten van eigen bodem.”

Wat de FairTradeGemeente betreft, merkte Frederik Sap (Open VLD) nog op : “Laten we die producten aankopen bij lokale handelaars. Een vertegenwoordiger van hen, kunnen we ook betrekken in de trekkersgroep.” (JD)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Weekbode Roeselare) van 4 september 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier