Gemeenten en steden besparen fors op bouwwerken

Redactie KW

Zo waren er in de eerste jaarhelft in West-Vlaanderen bijna 40% minder aanbestedingen in vergelijking met het jaar voordien.

Dat blijkt uit cijfers van de confederatie bouw. De verkiezingen die achter de rug zijn, maar ook de precaire financiële toestand zijn een verklaring. In Kortrijk en Roeselare houdt het bestuur zelfs nog meer de knip op de portemonnee. Daar waren respectievelijk 47% en 53% minder aanbestedingen voor bouw- en wegenwerken. Ook Oostende geeft de helft minder geld uit aan bouwprojecten. Opvallend : Brugge gaat in tegen die tendens en noteert een stijging van 73%. “Wegen moeten onderhouden blijven”, zegt schepen van openbare werken Philip Pierins. “Het gaat om het maken van een goede planning over zes jaar heen”.

PPS

“We bemerken dat de stijging die we normaal zien voor een verkiezingsjaar minder groot was dan gewoonlijk en dat de daling nadien nog forser was dan verwacht”, zegt Jan Libeer van de Confederatie Bouw West-Vlaanderen. “Daarom gaan we gemeentes meer vertrouwd maken met pps-constructies, publiek-private samenwerkingen. Daarbij kunnen gemeentes door een beroep te doen op private middelen toch grote projecten opzetten, zonder de eigen middelen aan te tasten.

(K.B./A.D.)

Meer vanavond op WTV & Focus vanaf 18u00

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.