Gemeente verkoopt oude pastoriegebouw in Handzame

Redactie KW

De gemeente heeft beslist om het oude pastoriegebouw in de Kronevoordestraat 2 in Handzame van de hand te doen aan de hoogst biedende. De CD&V-oppositie vreest dat kopers het zullen slopen.

Het oude pastoriegebouw nabij het Handzameplein wordt verkocht. De vastgoedmarkt staat op een hoog peil en het gemeentebestuur wil dan ook het ijzer smeden terwijl het heet is. Het Centrum voor Genealogie en Heraldiek, dat er onderdak vond, verhuist naar het leegstaande Elflijnenschooltje.

De CD&V onthield zich in de gemeenteraadszitting bij de stemming. „Omdat we van oordeel zijn dat de verkoop een verarming betekent van het gemeentelijk patrimonium”, argumenteerde Marc Vulsteke (CD&V). „Ware het niet beter om in de aankoopvoorwaarden op te nemen dat het gebouw niet zomaar gesloopt mag worden ?”

„Daar hebben wij op dit punt weinig in te zeggen”, aldus schepen Toon Vancoillie. „Stel dat de koper inderdaad zoiets van zinnens is, dan moeten wij toch eerst nog een bouwvergunning afleveren. Toch denk ik dat het geen zo’n vaart zal lopen : de pastorie is nog in uitstekende staat, het zou niet slim zijn om dat af te gooien en er iets nieuws neer te poten. Anders is het bijvoorbeeld gesteld met het oude gemeentehuis van Handzame, dat nota bene door CD&V in de vorige legislatuur zonder blikken of blozen van de hand zou worden gedaan. Dát zou pas verarming van het patrimonium geweest zijn. Wij zullen het gemeentehuis inderdaad beschermen, omdat dat gebouw wél in minder goeie staat verkeert.”

Heraldiek verhuisd

Marc Vulsteke wilde ook weten of het Centrum voor Heraldiek akkoord was met deze gang van zaken. „Het is in onderling overleg beslist”, aldus schepen van cultuur Saskia Vanhove (SP.A). „We gaan nu de huurovereenkomst herbekijken. Sowieso beschikken ze er over drie lokalen : het directeurslokaal en twee klaslokalen.”

(FJA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.