Geen ecologisch bezwaar tegen verbreding Schipdonkkanaal

Redactie KW

De mogelijke verbreding van het Schipdonkkanaal zal niet zorgen voor overstromingen of watertekorten. Ook de effecten op het milieu blijven beheersbaar. Dat is vandaag gebleken de voorstelling van twee studies naar de verbreding van het kanaal voor de Commissie Mobiliteit van het Vlaams Parlement.

Het Schipdonkkanaal, tussen Deinze en Zeebrugge, wordt mogelijk verbreed in het kader van een Europees project om de voornaamste waterlopen beter op elkaar te laten aansluiten. Omliggende steden en gemeenten als Brugge zijn vragende partij om het transport over het water te kunnen opvoeren. Dat er ook tegenstand is mag blijken uit protestacties en petities van verschillende natuurorganisaties. Het kanaal loopt immers door waardevol natuurgebied.

Voldoende water, milieugevolgen beheersbaar

In de Commissie Mobiliteit bleek dat er geen objectief ecologisch bezwaar is tegen de werkzaamheden. “Er is voldoende water beschikbaar om het kanaal te bevoorraden”, concludeerde professor Frank Mostaert van het Waterbouwkundig Laboratorium. “Tijdens droge perioden moeten wel extra zoetwaterbronnen worden aangesproken. Ook die andere vrees, een watertekort in de Gentse kanalen, is ongegrond.”

Walter Mondt onderzocht met zijn studiebureau Ecorem de gevolgen voor het milieu. “Hier en daar kan het grondwaterpeil enkele centimeters stijgen of kan er lokale verzilting optreden. De ecologische effecten daarvan zijn beheersbaar”, meent hij

De Commissieleden kozen er donderdag voor hun vragen pas binnen enkele weken te stellen, als ze beide onderzoeken hebben kunnen bestuderen.

(BELGA)

Meer vanavond in het nieuws op Focus vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier