Gedenkteken voor gesneuvelde Franse soldaat die na 100 jaar werd teruggevonden

Redactie KW

Hij ligt begraven op privéterrein bij de kapel van OLV ter Hulpe in Esen, maar de familie kreeg geen toestemming om de soldaat op te graven.

Fernand Malemprée, afkomstig van Comblain-au-pont, was soldaat in de Eerste Wereldoorlog. Op 1 augustus vervoegde hij de krijgsmacht en werd bij het derde regiment artillerie als kannonier ingeschakeld. Op 20 oktober sneuvelde Fernand bij de kapel ‘OLV ter Hulpe’ van Esen. Een dag waarop hevige gevechten een echt bloedbad aanrichtten. Daags nadien al werd Fernand ter plaatse begraven. Toen de oorlog voorbij was en hun zoon niet terugkwam zochten de ouders in en om Diksmuide om hem te vinden. Ze kwamen daarvoor met paard en kar van Wallonië naar de Westhoek. Helaas bleef hun zoektocht zonder resultaat.

Nu, 100 jaar later, werd dankzij opzoekingen die door de Koksijdenaar Guy Marteel werden gedaan, de soldaat teruggevonden. Hij ligt begraven in het grasperkje bij de kapel van OLV ter Hulpe in Esen, op privéterrein. Omdat de familie geen toestemming kreeg om de soldaat op te graven, werd door de gemeente Comblain-au -pont beslist een gedenkteken te plaatsen bij de kapel aan het muurtje waarachter de soldaat begraven ligt.

Op donderdag 21 april werd in opdracht van het stadsbestuur van Diksmuide een plechtigheid gehouden voor de teruggevonden soldaat Fernand Malemprée. De plechtigheid werd bijgewoond door burgemeester Lies Laridon van Diksmuide, burgemeester Jean-Christophe Henon en het voltallige schepencollege van Combain-au-Pont. Burgemeester Jean-Christophe Henon is zelf een achterneef van de gesneuvelde soldaat. Onder de genodigden ook Guy Marteel en nog tal van vaderlands lievende verenigingen en een aantal familieleden van Fernand Malemprée.

In de kapel werd een plechtigheid gehouden. Burgemeester Lies Laridon sprak de genodigden toe en ook burgemeester Jean-Christophe Henon nam het woord daarna werden bij het graf bloemenkransen gelegd en werd de Last Post geblazen.

(AC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.