Fregatkapitein Peter Ramboer ereburger van Torhout

Burgemeester Kristof Audenaert overhandigde de oorkonde van het ereburgerschap aan fregatkapitein Peter Ramboer. © JS
Johan Sabbe

Torhout heeft er een ereburger bij, pas de vierde uit de geschiedenis van de stad. Zondagmiddag kreeg fregatkapitein Peter Ramboer (50) het ereburgerschap officieel uitgereikt. Dat gebeurde in het Oud-hospitaal Ten Walle. De gemeenteraad had op 25 maart al unaniem groen licht voor de toekenning gegeven.

In 2018 is ontmijnen een jaar lang de hoofdbezigheid van fregatkapitein Peter Ramboer geweest – letterlijk, maar ook figuurlijk. Hij voerde het bevel over het mijnenbestrijdingseskader van de NAVO, een absolute topfunctie in de militaire wereld. Hij stond aan het hoofd van zo’n 500 bemanningsleden uit elf verschillende landen en op dertien schepen.

Peter is sinds begin dit jaar directeur van het Competentiecentrum van de Marine. Hij is getrouwd met Fanny Deblaere (47), met wie hij in de Bollestraat woont. Ze hebben vier kinderen: Saar (25), Louis (23), Klaas (21) en Emma (19).

Onze veiligheid en welvaart verdedigen

De eerste man die tot ereburger van Torhout werd uitgeroepen, was Karel Steyaert, alias sportjournalist Karel Van Wijnendaele. Hij stond in 1913 aan de wieg van de wielerklassieker Ronde van Vlaanderen. Na hem kregen ook Jacques Delors en Filip Debruyne het Torhoutse ereburgerschap. Eerstgenoemde had Torhoutse roots en is voorzitter van de Europese Commissie geweest. Laatstgenoemde heeft als toenmalige rector van de Torhoutse normaalschool en algemeen directeur van het Sint-Jozefsinstituut (nu Scholengroep Sint-Rembert) veel betekend voor het behoud van de lerarenopleiding in de stad (nu Vives).

In zijn toespraak in de grote, negentiende-eeuwse kapel van Ten Walle loofde Burgemeester Kristof Audenaert, wiens ouders achterburen zijn van Peter Ramboer, de militaire inzichten van de nieuwe ereburger. “Hij is een man met een missie. Zeker geen havik of oorlogsfan, integendeel. Vanuit zijn functie heeft hij zich ingespannen om onze veiligheid en welvaart te verdedigen, iets waar we te weinig bij stilstaan. We zijn hem daar enorm erkentelijk voor.”

Peter was in november van vorig jaar even wereldnieuws. Twee Russische bommenwerpers kwamen dreigend boven de NAVO-vloot vliegen, maar de Torhoutenaar bleef ijzig kalm en zorgde ervoor dat het incident niet escaleerde. Zo ging hij de geschiedenis in als de man die ons mogelijk voor een Derde Wereldoorlog heeft behoed.

In de voetsporen van vader Werner verliefd op de zee

Stefaan Ramboer, politiecommissaris in Oudenburg, schetste als broer van de gehuldigde het leven van de fregatkapitein. Peter is een geboren Oostendenaar, maar woont al sinds 1992 in Torhout. Met de bedoeling militair te worden, studeerde hij eerst drie jaar aan de Koninklijke Cadettenschool in Brussel. Daarna volgde hij drie jaar nautische wetenschappen aan de Hogere Zeevaartschool in Oostende: van 1987 tot 1990. De daaropvolgende jaren maakte hij carrière bij de marine. Vader Werner heeft ooit als dekjongen op een vissersboot gewerkt. Hij werd uiteindelijk postbode, maar bleef verliefd op de zee. En die microbe sloeg op Peter over.

De nieuwe Torhoutse ereburger, niet alleen een uitstekende militair maar ook een begenadigde redenaar, sprak zijn dank uit voor het toegekende ereburgerschap. Hij wees op het blijvende belang van de militairen om het land en de bevolking te verdedigen.

Opvallend: Peters vrouw Fanny speelde piano tijdens de plechtigheid. Ter afronding bood de stad een receptie aan.

Lees hier over hoe Peter Ramboer ons redde van een mogelijke Derde Wereldoorlog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier