Fregat en mijnenjager overgedragen aan Bulgaarse marine

Redactie KW

Tijdens een plechtigheid in de marinebasis in Zeebrugge zijn het fregat F910 Wielingen en de mijnenjager M922 Myosotis overgedragen aan de Bulgaarse marine. Hun nieuwe namen luiden ‘Verni’ en ‘Tsibar’.

Met de overdracht van de F910 Wielingen verdwijnt de volledige Wielingen-klasse uit de Belgische marine. De vier fregatten van de Wielingenklasse werden genoemd naar bekende zandbanken voor de Belgische kust. De schepen werden begin de jaren ’70 ontworpen en nadien gebouwd op de Belgische scheepswerven Boel in Temse en Cockerill in Hoboken.

Het fregat F913 Westhinder werd in 1993 als eerste uit de vaart genomen in het kader van het hervormingsplan Delcroix. De andere drie fregatten F910 Wielingen, F911 Westdiep en F912 Wandelaar werden verkocht aan Bulgarije in het kader van het strategisch plan 2000-2015.

De M922 Myosotis is de achtste tripartite mijnenjager van de Flower-klasse. Deze schepen werden allen naar een bloem genoemd. De Myosotis werd op 14 september 1989 op de Mercantile-Belyard scheepswerf in Rupelmonde te water gelaten. Na jaren van deelname aan internationale mijnbestrijdingprogramma’s deed de M922 de jongste jaren vooral dienst als munitietransportschip.

Tijdens de plechtigheid in Zeebrugge werden maandag de scheepsklokken en de naamplaten van beide schepen overhandigd aan de vertegenwoordigers van de petersteden Malmédy en Koksijde. Op 10 februari omstreeks 10 uur zetten de twee schepen koers naar hun nieuwe thuisland Bulgarije.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.