Floralux na één maand opnieuw open, maar grote overrompeling blijft uit

© Davy Coghe
Tom Vandenbussche

Het tuincentrum Floralux in Dadizele is vanochtend om 7.45 uur opnieuw opengegaan. Normaal was de heropening na een maand pas om negen uur voorzien. “Toen we zagen dat er een wachtrij kwam, hebben we snel ingegrepen.” De grote overrompeling bleef echter uit.

Floralux trok wel veel volk, maar omdat het bekende tuincentrum een heel grote winkeloppervlakte heeft, viel dat niet op en konden de klanten gemakkelijk afstand van elkaar houden. “Voorlopig gaat het er heel gemoedelijk aan toe”, vertelde marketing manager Fien Ternest omstreeks elf uur deze ochtend. “De klanten komen mooi verspreid toe en houden zich goed aan de regels.”

Floralux trekt traditioneel heel wat Fransen, maar die mogen momenteel de grens niet over. “Zij zorgen voor de helft van ons bezoekersaantal”, geeft Ternest aan. “Zij kunnen voorlopig niet naar onze winkel komen. En daarnaast hebben we ook een duidelijke oproep gedaan om vandaag niet massaal naar Floralux af te zakken. Vanochtend vroeg was het wel even heel druk. Daarom zijn we vroeger dan voorzien opengegaan. Toen er een wachtrij kwam, hebben we snel ingegrepen. We zijn voortdurend stand-by om in te grijpen waar nodig, want het is voor ons afwachten hoe dit zal evolueren.”

Floralux na één maand opnieuw open, maar grote overrompeling blijft uit
© Davy Coghe

Ook bij Floralux worden tal van voorzorgsmaatregelen getroffen om het risico op besmetting zoveel mogelijk te vermijden. “We hebben de laatste dagen enorm hard gewerkt om de veiligheid van klanten en medewerkers te garanderen. De mensen die willen krijgen wegwerphandschoenen als ze de winkel binnengaan. Onze medewerkers desinfecteren de winkelkarren. Elke klant is ook verplicht om zo’n winkelkar mee te nemen en wordt één winkelkar per persoon voorzien. Men mag enkel het product aanraden dat ze wensen te kopen, maar zeker bij dat laatste -zijn we afhankelijk van het gedrag van de klanten. Je kan niemand bij de hand nemen.”

Floralux na één maand opnieuw open, maar grote overrompeling blijft uit
© Davy Coghe

Na één maand sluiting zijn de werknemers van Floralux maar al te blij dat de winkel weer open mocht, ook al zijn ze zich bewust van de zware verantwoordelijkheid om het coronavirus niet verder te verspreiden. “We hebben een enorm sterk team dat heel erg aaneen hangt”, benadrukt Ternest. “Er was dan ook bijzonder veel enthousiasme om opnieuw aan het werk te gaan. Tijdens de sluiting konden 30 tot 40 mensen wel in de webshop tewerkgesteld worden en zorgden een aantal werknemers voor de verzorging van dieren en het onderhoud van planten, maar in het topseizoen werken hier 150 mensen.”

Floralux na één maand opnieuw open, maar grote overrompeling blijft uit
© Davy Coghe

Klant: “Ik had het drukker verwacht”

Steve Bekaert (42) was één van de mensen die deze ochtend naar Floralux afzakte. “Ik heb gewacht tot het weer openging. Ik was dan ook blij toen ik woensdagavond het goeie nieuws vernam. Ik ben beroepsmatig als koeltechnieker aan de slag en kan blijven werken, maar in mijn vrije tijd ben ik graag bezig in de tuin. Ik had het hier wel drukker verwacht. Ik had gedacht dat ik buiten zou moeten wachten om binnen te kunnen gaan, maar het is relatief rustig. De opgelegde maatregelen ben ik stilaan gewoon aan het worden. Je schrikt niet meer als je iemand met een mondmasker ziet. Ik heb het trouwens altijd bij me voor als het nodig is. Voorlopig heb ik het zelf nog niet gebruikt, maar mijn vrouw wel. In een supermarkt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier