Financiële crisis heeft ook gevolgen in West-Vlaanderen

Redactie KW

De financiële crisis woedt volop: de ergste crisis sinds de beruchte jaren ’30, zo klinkt het. Er is nog weinig vertrouwen. Hoe groot de impact van de crisis zal zijn, is nog moeilijk in te schatten. Maar dat de economie er zal onder lijden, lijkt zeker. Bedrijven, maar ook de mensen, zullen geplande investeringen misschien nog even uitstellen. Het wordt ook moeilijker om leningen los te krijgen bij de banken. Het stadsbestuur van Kortrijk schrapt alvast de plannen voor een nieuwe gemeenteraadszaal.

Het is crisis, en die draait in de eerste plaats rond de banken. Maar ook de economie zal eronder lijden. “Er is iets aangetast wat meest kostbare goed is in de ondernemerswereld, met name het vertrouwen. Als er geen vertrouwen meer is, haal je ook je portemonnee niet meer boven en geef je geen geld meer”, zegt Jo Libeer van Voka.

Groeibedrijven die willen uitbreiden, krijgen nog moeilijk leningen los. Banken geven alleen kredieten als het risico voor hen miniem is. Maar omgekeerd zullen bedrijven, en ook consumenten bepaalde dure plannen, om te verbouwen bijvoorbeeld, uitstellen.

Die onzekerheid en voorzichtigheid, kan de economische groei vertragen. Wie ook de impact van de crisis voelt, zijn de gemeentebesturen. Zij zijn aandeelhouders van Dexia, en zullen minder dividenden ontvangen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.