Okra Beveren viert zondag 60-jarig bestaan

Het bestuur van Okra Beveren met boven v.l.n.r.: EH Jan Coghe, Denise Verhelle, Roland Vermeersch, Linda Pollet, Paul Dejonckheere, Willy Debruyne en Frans Dufoort. Onder v.l.n.r.: Gabriel Planckaert, Marcel Vanneste, Marie-Louise Lust, Willy Lievens en Gilbert Cappelle. (SM-foto SB) © (Foto SB)
Stijn Moerman

Zondag is het feest bij Okra Beveren, want dan viert het zijn 60-jarige bestaan. Na de misviering in de kerk is er een receptie en broodjesmaaltijd in het parochiaal centrum van Beveren.

Okra Beveren is 60 jaar jong en dat mag niet onopgemerkt voorbij gaan. Op zondag 6 mei wordt er om 10.30 uur verzameld in de Heilige Kruisverheffingskerk voor een misviering om daarna richting het parochiaal centrum van Beveren te trekken. Daar vindt vanaf 11.30 uur een receptie plaats en na enkele gelegenheidstoespraken is het om 12.45 uur tijd voor belegde broodjes. Vervolgens kan er nog naar hartelust gekeuveld worden.

“We zullen met zo’n 150 aanwezigen zijn en willen er een gezellige namiddag van maken. Ze geven alvast goed weer uit, waardoor we enkele tafeltjes buiten kunnen zetten”, blikken voorzitter Willy Lievens en secretaris Marie-Louise Lust enthousiast vooruit op de feestelijke dag.

Ook over de dagelijkse werking van Okra Beveren zijn ze heel tevreden. “Het gaat goed met onze Beverse afdeling. We tellen de laatste jaren telkens rond de 250 leden, wat zeker niet slecht is in vergelijking met andere gemeenten. Dit jaar hebben we ook een honderdjarige als lid met Zulma Vandecasteele.”

Veel activiteiten

Okra Beveren probeert het hele jaar door activiteiten te voorzien voor al zijn leden. “Er staat iedere maand wel iets op onze agenda, maar ons paas- en lentefeest in april, onze startdag in oktober en ons kerstfeestje in december vormen nog altijd de grootste successen. Dan mogen we telkens zo’n 90 tot 100 leden verwelkomen. Er is ook het hele jaar door onze tweewekelijkse kaarting, waarvan we de kampioenen op maandag 27 augustus in de bloemetjes zetten in ‘t Katelijnenhof, en daarnaast zorgen we ook voor enkele sportieve activiteiten. Van oktober tot maart organiseren we iedere twee weken een wandeltocht en van april tot september zijn er tweewekelijkse fietstochten. Naast dit alles staan er ook een drietal dagreizen, een tweetal voordrachten en een verrassingsreis op de kalender. We organiseren alles tegen de kostprijs, want vooral de bussen zijn de laatste jaren enorm duur geweest.”

En zo zijn er nog heel wat zaken veranderd in vergelijking met de start van Okra Beveren in 1958. “Dat heette toen nog KWG en ontstond in 1956 in België”, aldus Willy Lievens.

“Slechts twee jaar later was ook onze afdeling al actief. Camille Verbrugghe, die voor de Ziekenbond werkte, was de grote bezieler. Hij werd later als voorzitter opgevolgd door Alidor Depla en na Georges Boutens, Marie Opsomer, Gilbert De Kimpe en Marie-Louise Lust ben ik nu de zevende voorzitter van Okra Beveren. En eigenlijk noemen we nog maar sinds 2006 zo. Naar aanleiding van onze vijftigste verjaardag hebben we die aanpassing doorgevoerd.”

Optreden voor koeien

“We doen het met Okra Beveren nog altijd goed, maar ik herinner me nog periodes waarin we zo’n 350 leden hadden”, zegt Marie-Louise Lust. “We hebben zo’n 25 tot 30 jaar geleden zelfs nog een dansclub opgericht in Beveren. Ik herinner mij nog dat we zelfs eens moesten optreden aan de brouwerij van Oerbier in Esen. Maar toen we daar aankwamen, was er niemand te bespeuren. Uiteindelijk hebben we dan volledig uitgedost in onze outfits een optreden gedaan voor… (lacht) een weide vol koeien. In die tijd waren de dagreizen nog een groot succes en werden er vaak twee bussen ingelegd. Nu mogen we al blij zijn als we één bus gevuld krijgen. Het zijn andere tijden. Vroeger had men maar dat. Toen werden er zelfs nog meerdaagse reizen georganiseerd. Vooral in de jaren met burgemeester Daniël Denys was dat heel plezant. Hij kreeg ons echt overal binnen. We hebben al veel mooie zaken beleefd en hopelijk komen er nog heel wat bij.”

(SM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier