Jerome en Leona delen al 65 jaar lief en leed: “Vooral goed voor élkaar zorgen”

Het briljanten koppel vierde samen in woonzorgcentrum Sint Vincentius. © JVGK
Redactie KW

Jerome Roobroeck (91) en Leona Demets (88), die allebei in het woonzorgcentrum Sint Vincentius op de Houtmarkt verblijven, werden naar aanleiding van hun briljanten huwelijksjubileum in de bloemetjes gezet. Dit weekend gaan ze met de dichtste familie in Harelbeke gezellig tafelen.

Jerome is afkomstig van Beveren-Leie. Hij leerde Leona in 1951 kennen op de kermis in Ooigem, het dorp waar Leona woonde. In 1947 was Jerome al naar Stasegem verhuisd. Na hun huwelijk op 23 oktober 1953 in Ooigem vestigde het koppel zich tot in 2017 in Stasegem .

“In 1952 bouwden we in de Steenbrugstraat een woning. We hadden er een meubelwinkel die Leona runde. Ik ben mijn vrouw dankbaar. De zaken gingen goed tot de grote meubelzaken opkwamen. Ik schakelde dan over op een schrijnwerkerij”, vertelt Jerome, die tot in 1990 zelfstandige was. “Ik ben 40 jaar zelfstandig geweest, want ik startte al op mijn 23ste. Daarvoor had ik al bij een timmerman gewerkt.” Jerome was ook bij veel verbouwingen in de kerk van Stasegem betrokken. Dat deed hij allemaal ‘pro deo’.

Op bankje zitten

Het koppel heeft één zoon Dirk (62), die getrouwd is en met Vanessa en Yannick twee kinderen heeft. Er zijn ook al twee achterkleinkinderen, Rino en Luna. Sinds vorig jaar verblijven Jerome en Leona in het woonzorgcentrum Sint-Vincentius in Kortrijk.

Een trouwfoto van Jerome en Leona.
Een trouwfoto van Jerome en Leona.© repro-EDB

“We hebben hier vanuit de kamer een prachtig zicht op de Houtmarkt. Deze zomer gingen we er ‘s middags op een bankje zitten. We gaan bijna elke dag samen naar buiten en gaan dan ook iets drinken in de cafetaria van Sint Vincentius of elders in de stad.”

Kaarten en fietsen

Jerome en Leona kennen Kortrijk goed en hadden er veel vrienden. “Vroeger gingen we op zaterdag eens naar de stad en dan ging Leona naar de winkels en ik een kaartje leggen. Eerst deed ik dat in café De Klokke op de Grote Markt, maar dan werd het een restaurant. Daarna ging ik naar de Middenstand tot die zaak verkocht werd.”

In hun vrije tijd hadden Jerome en Leona ook veel werk in de grote tuin rond hun huis. Jerome was ook 20 jaar lid van een wielertoeristenclub in Stasegem. “We gingen elke zondagvoormiddag fietsen.” Leona houdt van breien en kantwerk.

Het koppel ging ook graag uit eten. Als we vragen naar het geheim om 65 jaar samen te blijven krijgen we als antwoord: “Niets kopen wat je niet kan betalen en goed voor elkaar zorgen!” (EDB)