Goud voor Myriam Blancke en Willy Noreilde: “Je moet elkaar wat gunnen”

Lindsy Vanhoutte, Joeri Noreilde, Willy Noreilde, Heikki Noreilde, Andres Noreilde, Yanis Noreilde, Nuno Noreilde, Myriam Blancke, Cindy Bruyneel en Amber Noreilde, de kinderen en kleinkinderen van de fiere jubilarissen. © GF
Redactie KW

Myriam Blancke (72) en Willy Noreilde (74) uit Vichte vierden op 10 oktober hun gouden huwelijksjubileum. Een relatie die ooit begon als buurjongen en buurmeisje en op een dag tot een mooi huwelijk leidde.

Toen Myriam negen jaar was en Willy twaalf jaar, woonden ze naast elkaar in de Deerlijkstraat. “We woonden naast elkaar, nu zitten we naast elkaar”, voegt Willy grappend toe.

Helpen in café

De ouders van Myriam hadden toen een café ‘1302’. Vaak moest ze daar helpen achter de toog. “Ik mocht vroeger bijna nooit uitgaan. Maar de buurjongens Willy en zijn broer kwamen kijken naar Schipper naast Mathilde.”

Beiden begonnen al vroeg te werken, aan hun 14 jaar. Myriam werkte in de textielsector onder andere voor Byttebier en Willy werkte bij staaldraadfabrikant Bekaert.

In het jaar 1968 trouwde het koppel. Myriam was toen 21 en Willy 24 jaar. Drie jaar later kwam het eerste kindje, Heikki werd geboren in 1972. Vier jaar later kwam zoon Joeri erbij. Ondertussen heeft het echtpaar vier kleinkinderen Adres (18), Amber(15), Nuno (14) en Yanis (10).

Myriam en Willy reizen enorm graag. Vroeger gingen ze jaarlijks naar de zee, eerst Wenduine daarna Westende. Maar sinds ze gepensioneerd zijn gaan de reizen over de landsgrenzen heen. “We zijn al naar Spanje geweest, Tunesië en al twaalf keer naar Turkije. Ik durfde eerst niet te gaan, maar heb de smaak nu goed te pakken. We reizen vooral voor de zon maar snuiven ook graag wat cultuur op”, weet Myriam.

Samen fietsen

Myriam en Willy fietsen ook bijzonder graag, dat kwam omdat hun zoon Joeri ook nog wedstrijden heeft gereden. Ze zijn ook steeds van de partij bij wijkfeesten en waren lang lid van voetbalclub de Eendracht. De laatste jaren zijn Myriam en Willy lid van de Okra.

Wat het geheim is van hun gouden huwelijk? “Je moet elkaar wat gunnen”, zeggen beiden overtuigd. (XC)