Gewezen Cerclespeler Philemon Desmaele overleden

Philemon Desmaele (links) tijdens de viering Cercle Brugge 115 jaar in 2014 aan de zijde van zijn echtgenote en Ronny Desmedt. © foto ACR
Redactie KW

Philemon Desmaele voetbalde tussen 1958 en 1963 voor groen-zwart. Hij werd 83 jaar.

De Harelbekenaar vestigde zich met zijn echtgenote in Sint-Michiels en trok op 21-jarige leeftijd naar Cercle Brugge waar hij in het seizoen 1960-61 de promotie naar de hoogste afdeling meemaakte. Doelpunten scoren was een van de kwaliteiten van de snelle buitenspeler. Zo scoorde hij in zijn eerste jaar bij groen-zwart tien keer. In 73 matchen voor Cercle vond hij 21 keer de weg naar het doel.

Desmaele sloot zich op elfjarige leeftijd aan bij RC Harelbeke, waar zijn vader bestuurslid en verzorger was. Daar speelde hij vooral als centrumspits. Bij Cercle werd hij een echte buitenspeler, zowel rechts of links en combineerde hij het voetbal met zijn job in de toenmalige Ebes.

Onder de Franse trainer Bigot kreeg hij nog weinig speelgelegenheid en verkaste in september 1963 naar Zwevegem Sport, in derde afdeling. Vijf jaar later trok Desmaele opnieuw richting Harelbeke. Dit keer als speler-trainer en meteen goed voor een promotie naar eerste provinciale.

Het trainerschap liet hij anderhalf jaar later voor wat het was en werd terug speler. Dit keer bij Pittem en op aangeven van Gilbert Bailliu ging hij ook nog bij HO Wingene aan de slag. Een zwaar knieletsel maakte een einde aan zijn mooie voetbalcarrière, ondanks dat Philemon nog tot zijn 59ste wekelijks ging minivoetballen.

Desmaele speelde later nog een tiental jaar een belangrijke rol aan de zijde van Pierre Schotte in de voetbalschool van Cercle Brugge, waar ze in de Koude Keuken van Sint-Andries jongeren leerden kennis maken met het voetbal. Met onder andere Geoffrey Claeys en de broers Anthony en Christophe Annickaert als bekendste leerlingen.

De uitvaart van Philemon Desmaele heeft plaats op dinsdag 4 februari om 10.30 uur in de Sint-Godelievekerk in Sint-Michiels. (ACR)