Ex-leraar Silvère Mansis overleden in Torhout

© JS
Redactie KW

Thuis in de Kerselarenstraat op de wijk Don Bosco is Silvère Mansis op 73-jarige leeftijd, omringd door zijn familie, rustig overleden.

Hij leed al een tijdje aan de helaas fatale spierziekte ALS. Silvère werd in Torhout geboren en was de echtgenoot van Ortrud Van Walleghem. Hij was de vader van Hans, die met Sabine De Meyer getrouwd is. Hij laat een kleinzoon Korneel Mansis na (met Sarah Mortelé). Silvère heeft 36 jaar in het basisonderwijs lesgegeven aan het eerste leerjaar, bijna uitsluitend aan de Torhoutse rijksschool (nu Go! Eureka). Hij stond bekend als een uitstekende onderwijzer, een vader voor zijn leerlingen, maar ook streng als het moest, en – naast het eigenlijke leren – veel aandacht bestedend aan beleefdheid, orde en netheid. In 2000 is hij met brugpensioen gegaan.

Silvère was een warme, hartelijke man met de gave van het woord. Hij had een grote empathie en een ontegensprekelijke voorkeur voor schoonheid op alle vlakken. Hij hield van een mooi interieur, eigentijdse meubelen, schilderijen en beelden. Voor Silvère was kunst levensnoodzakelijk, in geen geval iets zomaar in de rand. In 1975 richtte hij samen met zijn boezemvriend Fernand Laforce Vriendenkring Kunst Houtland op (VKH), de vereniging die in 1978 een vzw werd. In 1985 werd Silvère aangesteld als voorzitter van VKH en dat zou hij tot aan zijn dood blijven. Hij had een groot hart voor de kunstenaars en verdedigde hen door dik en dun. Hij kon niet tegen negatieve mensen en streed ook heel hard tegen de oppervlakkigheid en de banaliteit.

Vele jaren ging hij samen met Ortrud wandelen, vooral om de natuur te ontdekken, want de fauna en flora intrigeerden hem van jongs af. Hij was bovenal een liefhebbende echtgenoot, een goede vader en een warme opa voor zijn kleinzoon. De afscheidsdienst heeft plaats op vrijdag 27 april om 10 uur in aula De Bron in de Oostendestraat in Torhout.

(JS-Begr. Decombele)