Eugeen wandelt naar Compostela om overleden familie te eren

Eugeen Vancamelbeke draagt Wouter (op T-shirt) de hele reis mee. © EDB
Redactie KW

Na het overlijden van Wouter Detavernier (17), de zoon van Denis Detavernier en Greetje Delanghe van De Engelenhoeve eind vorig jaar, neemt Wouters dooppeter Eugeen Vancamelbeke (54) een uitzonderlijk initiatief. Hij gaat naar Compostela en Wouter mag mee.

Met zijn pelgrimstocht wil Eugeen ook geld inzamelen voor De Engelenhoeve 2.0 – Wouters huis, waar snoezelactiviteiten en huifkartochten voor kinderen en volwassenen met een beperking of met dementie gratis aangeboden worden.

Heel het verhaal van Eugeen en zijn tocht wordt beschreven door zijn petekind Wouter en Jonathan en Michael, twee neven van Eugeen die ook op jonge leeftijd overleden zijn. “Zij gaan alle drie mee met mij op reis. Ik wil hun geest meenemen naar Compostela.”

Tot leven brengen

Eugeen, die gehuwd is met Anneke Delanghe en drie kinderen en een kleinkindje heeft, speelde al langer met het idee om naar Compostela te wandelen. “Zonder beweegredenen zou dit er echter niet van gekomen zijn”, zegt hij. Eugeen is al heel zijn leven sportief maar was niet echt een wandelaar. Na het overlijden van Wouter vond ik dat ik iets moest doen.

Nu wil hij met de spirit van Wouter, Jonathan en Michael op reis vertrekken. Hij vertrekt op 6 juli met de trein. Ik zal mijn drie overleden medereizigers telkens vertellen waar we zijn. Het wordt een verhaal dat ik samen met hen schrijf.

De voettocht start in Irun, dat is op de Noordroute, waarna hij de Route Primitivo zal doen. “Het wordt een tocht van 42 dagen waarin ik de drie zielen tot leven wil brengen door hen mee te nemen. Ik wil die reis echt met hen beleven. Ik wil ook van hen weten hoe het is in de hemel, of er bv. echt rijstpap gegeten wordt met gouden lepeltjes. De foto’s die ik onderweg zal nemen zijn schaduwbeelden van hen die mee zijn. Ik wil hen nog eens de tijd van hun leven geven! Ik heb ook drie stickers mee die ik kreeg van mijn tante, om onderweg ergens op te kleven en van de ouders kreeg ik een brief mee die ik zal afgeven in de kathedraal. Na de pelgrimstocht moet ik hen een plaats geven waarna ik definitief moet afscheid nemen.” Eugeen zal ook vijf verschillende T-shirts meehebben met foto’s van de overledenen. Het T-shirt met de foto’s van alle drie de medereizigers zal hij verbranden in Finisterre. Hij beseft dat het emotioneel zeer zwaar zal zijn. “Er zit veel druk op mijn nek, de ouders van de kinderen verwachten er veel van.” Het voorstel voor de reis kwam geleidelijk aan. “Ik kon vroeger nooit met mijn petekind naar Disneyland of naar de zeer. Nu neem ik hem op die manier mee.”

Om naar Finisterre te stappen vanuit Compostela zal ook zijn vrouw Anneke Eugeen vergezellen.

Voorbereiding

Eugeen bereidde zich al van in december voor op de pelgrimstocht, samen met zijn vriend Hugo Maes, een fervent wandelaar. “Ik zal tussen de 25 en de 30 km per dag stappen. De route is volledig uitgestippeld.” Eugeen heeft al 700 wandelkilometers achter de rug. “Ik ben wel blij dat mijn werkgever Groep Huyzentruyt me de toestemming gaf om zeven weken op stap te gaan voor het goede doel.

Budget nodig

Na de verhuis van de Engelenhoeve uit Sint-Denijs zeven maanden geleden ontvangt men in Wouters Huis al weer groepen. Bij het binnenkomen heb je nu onmiddellijk contact met de paarden. Er is ook een tweede snoezelhond. Het wordt weer een volledige snoezelomgeving.

Er moet nog een sanitaire ruimte geïnstalleerd worden met bubbelbad en jacuzzi. Het is ook de bedoeling om een verblijf te creëren in een woning op wielen.

Er komen jaarlijks zo’n 1.500 kinderen en volwassenen naar De Engelenhoeve 2.0. “Als we voldoende budget hebben – en dit betekent 25.000 tot 30.000 euro – kunnen we zeker voor drie- à vierduizend kinderen iets betekenen!” (EDB)

info@engelenhoeve.be

Facebookpagina: Wouter gaat op reis

Wie de tocht van Eugeen wil ondersteunen kan een bijdrage storten op BE96 8508 3133 9205 met de vermelding ‘Wouter gaat op reis.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier