Eddy Lahousse en Viviane Verhaege uit Roeselare vieren gouden jubileum

(Foto Jos) © (Foto Jos)
Redactie KW

Eddy Lahousse en Viviane Verhaege werden op zaterdag 9 juni feestelijk ontvangen op het stadhuis van Roeselare naar aanleiding van hun gouden jubileum. Met hun gezin sloten ze die heuglijke dag af met een etentje in het ‘Hof ter Emstrode’ in Ledegem.

Toen Eddy Lahousse (70) twaalf jaar was, kwam hij bij zijn grootouders in de Hoogledesteenweg in Roeselare wonen. Hij ging naar de vakschool en behaalde zijn diploma automechanica. “Ik ging werk vragen in de Fiatgarage Hendrix in Rumbeke en mocht in de namiddag al beginnen werken”, vertelt Eddy. “Ondertussen werd ik opgeroepen voor mijn legerdienst en werd naar Brakel in Duitsland gestuurd.”

“Nadien kon ik aan de slag bij garage Decloet, toen nog in de Stokerijstraat. De garage verhuisde naar de Bruggesteenweg en heeft nu hun garage in de Ardooiesesteenweg waar zeverdeler werden van Mitsubishi. In totaal heb ik daar 38 jaar gewerkt.”

Pietje precies

Viviane Verhaege (69) is geboren en getogen in Roeselare, ze woonde eerst met haar ouders in de St.-Elooistraat waarna het gezin verhuisde naar het Rodenbachkwartier waar ze haar jeugd doorbracht. Op haar veertiende ging ze werken als bobijnster in de spinnerij, toen in de Hoogstraat waar Boro later zijn bedrijf had. “Op mijn 19de werd ik poetsvrouw, ik poetste in een school, later in een villa op het Motjespark, en later bij particulieren. Het was niet evident en niet altijd gemakkelijk”, aldus Viviane. “Want ik was een beetje pietje precies en alles moest in orde zijn en daar draag ik nu de gevolgen van.”

Hoe ze elkaar leerden kennen was een heel verhaal. Als veertienjarig mocht Viviane naar de cinema Nova in de Ooststraat. Eddy stond daar met zijn kozijn en ze vroegen of ze bij haar mochten zitten. Zijn kozijn was de rapste en ging aan de haal met Viviane. Na een dansnamiddag in de Germinal in Izegem was de kozijn haar ‘vriend’ plots verdwenen. Eddy ontfermde zich over Viviane en de vonk sloeg over. Ze werden onafscheidelijk en na een vrijage van vijf jaar beloofden ze elkaar eeuwige trouw op 15 juni 1968. Na een drietal maanden samenwonen bij de grootouders van Eddy huurden ze een huisje in de Molenstraat. Toen zijn grootouders overleden, bouwden ze de woonst in de Hoogledesteenweg om tot een bel-etage. Ondertussen was in 1968 hun eerste dochter Ann geboren. Toen negen jaar later Liselot ter wereld kwam, besloten ze een huis in de Klokkeputstraat te kopen waar alles gelijkvloers was.

Terrasje doen

Ann is ondertussen getrouwd met Dieter Vansteelant en zijn de ouders van Lynn (11). Liselot is getrouwd met Dimitri Selschotten en ze verwachten hun eerste kindje in augustus. “Het wordt spannend, en we kijken enorm uit naar ons tweede kleinkind”, glunderen Viviane en Eddy.

Momenteel wonen de jubilarissen op een knus appartement langs de Ieperstraat. “We houden het graag rustig”, aldus het koppel. “We hebben een leven van hard werken achter de rug en genieten nu van een wandeling, een daguitstap, een restaurantbezoek en van een terrasje in de stad. “Gezond en samen kunnen blijven is onze grootste wens”, besluit het koppel. (EM)