Diamant voor Ghislain en Liliane: “Liefde op deKattebergkermis”

Het diamanten paar werd vorige week vrijdag op het stadhuis ontvangen. © JVGK
Redactie KW

Ghislain Vanneste (82) en Liliane Dumortier (81) vierden hun diamanten huwelijksjubileum in het Kortrijkse stadhuis.

Ghislain en Liliane leerden elkaar kennen op Kattebergkermis in 1953. Ze trouwden voor de wet op 11 april 1958 en de dag erop voor de kerk. De huwelijksreis ging een paar maanden na het huwelijk naar Expo ’58 in Brussel.

Ghislain ging op zijn 14de werken in tapijtweverij Masureel. In de loop van 1950 ging hij aan de slag bij Motte, waar ook zijn moeder werkte. Hij bleef er 12 jaar. Daarna kreeg hij de kans om als bediende te beginnen bij de toenmalige Société Genérale de Banque, wat later de Generale Bank, Fortis en BNP Paribas Fortis werd. Hij kon zich na verschillende examens verder opwerken en bleef daar werken tot in 1990.

Liliane ging eerst werken bij weverij Vandewiele. Daarna kon ze ook bij Motte werken. Ze was er ‘contre-dame’, wat bandleidster betekende. Ze was verantwoordelijk voor een afdeling. Na de herstructurering in 1979 bleef Liliane thuis om voor haar gezin en later ook samen met haar zussen voor haar vader te zorgen.

In tegenstelling tot Ghislain was Liliane altijd het liefst thuis. Kuisen, wassen en strijken waren haar hobby’s. Ze was lid van KAV, waar ze ook geruime tijd kernlid was. Liliane hield ook van een praatje aan de schoolpoort toen ze haar kleinkinderen van school haalde. Ghislain is graag op de baan en houdt van boodschappen doen. Toen Liliane in de namiddagploeg werkte, zorgde hij voor het avondmaal. Af en toe bakte hij een zelf gevangen forel, want hij was visser bij de club van de bank waar hij werkte. Hij zorgde ook voor zijn ouders zodat ze thuis konden blijven. Ghislain speelde ook nog toneel bij De Gebroken Spiegel in Bellegem. Hij zorgde ook een tijd dat de Sint-Amanduskerk in Bellegem netjes was en was ook een tijd wijkmeester bij KWB.

Het koppel woont in de Kwabrugstraat. Ze hebben met Annick (58), die getrouwd is met Eric Dursin één dochter. Wouter Dursin (34) en Sofie Dursin (30) zijn de kleinkinderen en Mona (6), Otto (4), Finn (bijna 3) en Nina (3,5 maanden) zijn de achterkleinkinderen. (EDB)