Briljant voor Pol Dendievel en Jacqueline Salembier: “We kenden elkaar van op school”

Jacqueline en Pol vierden samen met hun familie en Kortrijks schepen Ruth Vandenberghe hun briljanten jubileum. © JVGK
Redactie KW

Leopold Dendievel (88), beter bekend als Pol, en Jacqueline Salembier (88) vierden op dinsdag 4 juni met familie en vrienden hun briljanten huwelijksjubileum in woonzorgcentrum De Pottelberg in Kortrijk. Het koppel trouwde 65 jaar geleden in Bellegem.

Door Els Deleu

Pol en Jacqueline leerden elkaar kennen in Bellegem, waar ze allebei opgroeiden. “We kenden elkaar al van op school”, zegt Pol, “maar we leerden elkaar pas echt kennen toen ik naar het werk in Dottenijs fietste en Jacqueline naar de tram wandelde op weg naar haar werk in Moeskroen. Onderweg kwamen we elkaar tegen.”

Pol werd thuis geboren op Bellegemplatse. Zijn grootmoeder, die vroedvrouw was, bracht hem ter wereld. Hij was de vierde van zes kinderen. Zijn vader was kolenhandelaar en zijn moeder huisvrouw. Jacqueline werd eveneens thuis in Bellegem geboren. Ze had een broer die één jaar ouder was, maar op jonge leeftijd overleed. Haar vader was textielarbeider en haar moeder huisvrouw.

Jacqueline ging naar school in O. L. Vrouw van Bijstand in Kortrijk. Ze ging op haar 18de werken bij Tyberghien waar ze bureauwerk deed in de textielfabriek.

Kleermaker

Pol liep school in Moeskroen en ging op zijn 15de naar Oostakker om er de stiel van kleermaker te leren. Hij deed op zijn 19de stage in Dottenijs.

Op 1 januari 1954 vestigde hij zich als zelfstandig kleermaker in de toenmalige Nieuwstraat (nu Bellegemsestraat) in Bellegem. Het was er ook textielwinkel met stoffen en wat confectie. In datzelfde jaar trouwden Pol en Jacqueline op 28 mei. Het was mooi weer en na de plechtigheid was er thuis een diner. De huwelijksreis ging naar Rotterdam.

Nadat zoon Dominique in 1955 geboren werd, bleef Jacqueline thuis om te zorgen voor haar gezin en te helpen in de zaak. Pol ging op zijn 75ste met pensioen.

‘s Middags samen

Pol en Jacqueline gingen in hun vrije tijd graag op reis. “In het begin gingen we naar Zwitserland, dan naar Frankrijk en later naar Spanje. Benidorm was vele jaren onze favoriete reisbestemming”, aldus de jubilarissen. Sport volgen is een grote passie van Pol. Hij volgt voetbal tennis, boksen, wielrennen en alle andere sporten. Jacqueline hield vroeger van tuinieren en lezen. Ze was ook bestuurslid van NCMV, het huidige Unizo.

Dominique is de enige zoon in het gezin. Hij is gehuwd met Marina Lugghe en woont in Oekene. Pol en Jacqueline hebben drie kleinkinderen, namelijk Evelyne (34) die gehuwd is met Arne Vandelannoote en met haar gezin met twee kinderen in Moorslede woont; Fréderique (32), die verloofd is met Maria Mejia Del Pilar en in Chili woont en daar werkt voor een Zwitserse farmaceutische firma; en Mathias (28), die in Oostnieuwkerke woont met zijn echtgenote Axelle Sobry. De twee achterkleinkinderen zijn Anna (5) en Victor (3).

Pol woont in de Dottenijsestraat. Jacqueline verblijft sinds bijna 2,5 jaar op afdeling De Zwaluw van woonzorgcentrum De Pottelberg in Kortrijk. Pol leest ‘s morgens zijn krant en gaat ‘s middags bij Jacqueline eten. Hij blijft er dan de hele namiddag.