Acteur en filmclubstichter Johan Speybrouck (92) overleden

Redactie KW

Op 23 juni is in het AZ Groeninge Johan Speybrouck op 92-jarige leeftijd overleden. Hij kwam uit een artistieke familie en was zelf vele jaren actief in de theaterwereld. Hij was ook stichter van de bekende film- en videoclub Impuls. Hij was de echtgenoot Vera Algoed, als radiomaakster bij Radio 2 bijzonder populair.

Johan Speybrouck is op 13 april 1927 in Kortrijk geboren als zoon van de bekende kunstschilder en tekenaar Jos Speybrouck, die in 1952 ook de Guldensporenstoet én de kostuums ontwierp. Johan was in die stoet een van de vele acteurs. Beroepshalve werkte Johan Speybrouck als furniturist bij het vroegere horlogebedrijf Rogiers in de Sint-Sebastiaanslaan. Hij volgde een opleiding monumentale beeldhouwkunst aan de Academie Kortrijk en daarna nog een opleiding boetseren en keramiek bij zijn vriend Achiel Pauwels uit Mariakerke. Hij was ook een heel actief lid bij de boekbindersclub OAAB Harelbeke.

Als acteur debuteerde hij bij Taal en Kunst en speelde later ook bij Theater Antigone. In 1979 stichtte hij de filmclub VTB-VAB, later Impuls Kortrijk, die uitgroeide tot de meest bloeiende filmclub van West-Vlaanderen. De leden haalden vele provinciale titels maar werden ook nationaal en internationaal gelauwerd. Zelf realiseerde hij samen met Ronny Claus meer dan 25 kortspeelfilms. Hun film Morgen uit 2005 haalde meerdere bekroningen. Johan was co-scenarist en speelde zelf op overtuigende manier de rol van een dementerende professor.

Hij leerde zijn echtgenote Vera Algoed kennen tijdens de toenmalige luisterspelen voor Radio 2. Ze waren meer dan 60 jaar getrouwd en kregen drie kinderen: Bart (getrouwd met Ann Vandenhulle), Kristin en wijlen Katrien (die in 1988 op 24-jarige leeftijd overleden is). Ze hebben drie kleinkinderen en één achterkleinkind, Simon. De uitvaartplechtigheid heeft in familiekring plaatsgehad. (NOM)