Facebook gevaar voor je relatie?

Redactie KW

Maandag 14 februari is het weer Valentijn en hoewel niet iedereen daar aan meedoet, is het toch eens een goed moment om nog eens te focussen op de liefde. Wij zochten twee experts op die ons vijf gevaren en vijf troeven voor een goede relatie gaven. Meester Jacques Tremmery wijst op de grootste gevaren en overspel komt pas op de vijfde plaats.

5. Ontrouw

„Bij grondige ondervraging in een echtscheidingsdossier blijkt vaak dat de ontrouw eerder het gevolg is van een scheefgegroeide situatie dan de oorzaak ervan. Toch gebeurt het dat een van de partners bijvoorbeeld op zijn werk zo’n goede contacten heeft met een ander dat daar een relatie uitgroeit. Dat kan moordende gevolgen hebben voor de normale partner.”

4. Internet, chatten, Facebook

„De digitale en moderne communicatievormen spelen de jongste jaren meer en meer mee in een relatiebreuk. Het is een almaar weerkerende klacht dat het begon slecht te gaan als de partner zich in een virtuele realiteit terugtrok. Het is een algemeen verschijnsel in onze samenleving dat deze communicatievormen de mensen veel te hoge verwachtingen doet krijgen. Ze scheppen een vals beeld. In een fictieve wereld zijn er enkel perfecte minnaars.”

3. Onvermogen om te communiceren

„Mensen maken te weinig tijd om met elkaar te praten. Gebrek aan communicatie of onvermogen om te spreken met elkaar. Luister en probeer de zaken vanuit het perspectief van de andere te bekijken. Hoe vaak hoor ik niet: „Hij of zij begrijpt me niet. Mijn woorden worden verdraaid.”

2. Gebrek aan seks

„Het is de seksualiteit die een relatie anders maakt dan loutere vriendschap. Seks is niet alleen romantiek. Geen zin hebben is geen reden om de andere af te stoten. Zin komt wel als je de haast van de andere wat ombuigt naar tederheid.”

1. Gebrek aan partnerschap

In 70 tot 80 procent is dit de belangrijkste oorzaak van falende relaties. „Als men verliefd is gaat alles vanzelf. Er moet niet aan gewerkt worden. Verliefdheid kan maximum vier jaar duren. Dan moet ze worden omgezet in liefde. Het gaat nu niet meer over alles verslindende passie, maar over samenleven, naar elkaar toe groeien, taken verdelen, zijn bril opzetten en ook de fouten van de andere zien. Hem of haar aanvaarden zoals hij of zij is hem of haar niet honderd procent naar eigen hand willen zetten. Er moet evenwicht komen tussen geven en krijgen.”

(JG)

Meer uitleg én de vijf troeven voor een goede relatie in Krant van West-Vlaanderen

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.